Tweede Apotheker | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Tweede Apothekers:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Tweede Apothekers.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
5 vragen beantwoord over de tweede apotheker
Het is belangrijk dat de dagelijkse werkzaamheden in een apotheek goed verlopen, zodat er ook goede farmaceutische zorg verleend kan worden aan mensen die dit nodig hebben. Hier draagt een tweede apotheker aan bij door de beherend apotheker te ondersteunen en indien nodig te vervangen. Hier komen allerlei taken en verantwoordelijkheden bij kijken, waarnaast iemand in deze positie over diverse competenties moet beschikken om het werk goed uit te voeren. In deze blog gaan we in op een aantal vragen rondom dit beroep.
1. Wat houdt de functie precies in?
Als geneesmiddelenexpert is de tweede apotheker in loondienst werkzaam bij een apotheek. Hierbij ondersteunt of vervangt hij of zij de beherend apotheker en is verantwoordelijk voor een paar specifieke taken of projecten binnen de apotheek. Afhankelijk van hoe de taken verdeeld zijn tussen de apothekers en hoe groot de apotheek is, is iemand met deze functie bezig met bereidingen van geneesmiddelen, nieuw apparatuur uitkiezen en installeren en verbouwingen voorbereiden. Ook staat deze apotheker vaak in contact met behandelaars en patiënten.
Er wordt tevens veel samengewerkt met andere medewerkers van de apotheek om de beste zorg te kunnen bieden. Dit gebeurt vaak in kleine, platte organisaties, waar een structurele manier van werken met vaste processen plaatsvindt. Kwaliteit is een centraal onderwerp in de farmaceutische wereld, omdat medicijnen een grote impact kunnen hebben op het leven van een patiënt en dus van een hoge kwaliteit moeten zijn. De kennis van medicatie wordt ook gedeeld met externe specialisten, zoals huisartsen, zodat zij medicijnen op de beste manier kunnen gebruiken.
Waar een tweede apotheker eveneens aan bijdraagt, is het doen van farmaceutisch onderzoek om de beschikbaarheid van effectieve medicatie te blijven vergroten. Zo kunnen nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld en geregistreerd worden om klachten van patiënten nog beter te bestrijden.
2. Wat zijn de functievereisten van een tweede apotheker?
Een apotheker moet aan een aantal functievereisten voldoen, namelijk:
- Een afgeronde opleiding Farmacie op zak;
- een goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk;
- in het bezit zijn van leidinggevende capaciteiten;
- een ondernemende en verzorgende instelling;
- collegiaal en goed in communiceren;
- groot verantwoordelijkheidsgevoel, mensgericht en vooruitstrevend.
3. Waar werkt een tweede apotheker?
Een tweede apotheker kan werkzaam zijn in een openbare apotheek of een kliniek of ziekenhuis. Dit heeft de volgende invulling.
Openbare apotheek
Een apotheker in een openbare apotheek houdt zich vooral bezig met het bieden van eerstelijnszorg aan patiënten. Dit betekent inschatten welk geneesmiddel bij een klacht past en of deze reageert op eventuele andere medicatie. Zo kan voorkomen worden dat er veel bijwerkingen of gezondheidsproblemen optreden of dat medicijnen elkaar tegenwerken. Medicijnen worden niet alleen voorgeschreven, maar een apotheker gaat ook in gesprek met patiënten over de werking ervan, bijvoorbeeld door de bijsluiter door te lopen. Zodoende is de apotheker een luisterend oor, aangezien patiënten ook vaak hun verhaal kwijt willen en vertrouwen moeten hebben op de kennis van een apotheker.
Naast de eerstelijnszorg, leidt een apotheker in een openbare apotheek ook een team. De baan combineert zo zorg en management en hier is veel kennis voor nodig. Denk hierbij aan kennis van administratie en financiën en hoe collega's het beste gemotiveerd kunnen worden. Het is een uitdaging om samen een manier van werken te creëren waar iedereen energie uithaalt.
Kliniek of ziekenhuis
In een kliniek of ziekenhuis is het werk van een apotheker heel anders. In deze setting geeft hij of zij voornamelijk advies aan andere zorgverleners, en niet aan patiënten. Deze adviezen gaan over medicijnen en optimale voorschrijvingen, waardoor zorgverleners worden ondersteund bij het kiezen van de juiste dosering en het veilig toedienen van medicijnen aan patiënten.
Daarnaast ondersteunt een apotheker in een kliniek of ziekenhuis bij vergiftigingen. Hij of zij is tevens verantwoordelijk voor de inkoop, het beheer, de opslag en de distributie van geneesmiddelen. Deze taken en werkzaamheden verlopen vaak in samenwerking met andere apothekers, farmaceutisch managers en apothekersassistenten.
4. Met welke wetten en regels houdt een tweede apotheker rekening?
Er zijn talloze wetten en regels waar apothekers rekening mee moeten houden om veilig te opereren. Een belangrijke is de Geneesmiddelenwet, wat gaat over het veilig gebruik van geneesmiddelen. Deze wet stelt bijvoorbeeld dat apothekers ernstige bijwerkingen van medicijnen moeten melden en dat er strenge regels verbonden zijn aan het voorschrijven van geneesmiddelen via het internet.
Daarnaast is de Wet inzake de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo) belangrijk, wat gaat over het contact tussen een patiënt en apotheker. Hierin is vastgelegd wat de rechten en plichten zijn van beide partijen en dat er altijd gestreefd moet worden naar een goede medicamenteuze behandeling. Overigens is een apotheker ook altijd verplicht om ingeschreven te staan in het BIG-register, wat staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Hierin staan beschermde beroepstitels.
5. Welke competenties en eigenschappen zijn belangrijk?
Op het gebied van farmaceutische patiëntenzorg dient een apotheker een patiëntgerichte instelling te hebben. Dit betekent dat hij of zij goed kan communiceren, zich gemakkelijk uitdrukt en een dienstverlenende instelling heeft. Hij of zij heeft veel kennis en een goed analytisch denkvermogen, waardoor problemen gemakkelijk opgelost worden. Er wordt daarnaast kritisch geëvalueerd op de situatie om de beste beslissing te maken.
Iemand in deze positie is medeverantwoordelijk voor het beheersen van de kwaliteit van de farmaceutische zorg en doet continu onderzoek om nieuwe kennis te blijven verwerven. Hij of zij is goed op de hoogte van de structuur van de gezondheidszorg en welke veranderingen zich hierin voordoen. De ethische aspecten van deze zorgverlening dienen altijd in acht genomen te worden en verricht onderzoek moet adequaat gerapporteerd worden. Met de onderzoeksresultaten kan vervolgens weer nieuw medicatiebeleid ontworpen worden.
Een goede apotheker is ook betrouwbaar, zorgvuldig en nauwkeurig, waarbij alles goed wordt gedocumenteerd. Kwaliteit is een centraal onderwerp en een zakelijke instelling is essentieel om de apotheek goed te laten draaien. Hij of zij kan taken delegeren, maar tegelijkertijd goed samenwerken door middel van sociale en leidinggevende vaardigheden.
Ben jij zo'n betrouwbare, sociale en nauwkeurige interim tweede apotheker, freelance tweede apotheker of zzp tweede apotheker? Stuur je cv naar ons op en wij zoeken de ideale opdrachtgever. Of ben jij juist een opdrachtgever? Dan kun je bij ons een aanvraag doen, waarna wij een match maken.