Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Verzuimadviseur | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Verzuimadviseur | Freelance | Interim | ZZP

Verzuimadviseur | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Verzuimadviseurs:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Verzuimadviseurs.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

8 wetenswaardigheden over de verzuimadviseur

Door de krapte op de arbeidsmarkt en de groeiende personeelstekorten zetten veel bedrijven in op een optimaal verzuimbeleid om verzuim bij medewerkers zo veel mogelijk te voorkomen. Hiervoor wordt een verzuimadviseur ingeschakeld, die de zorg rondom ziekteverzuim bewaakt en de verzuimbegeleiding van werknemers verzorgt. Iemand met deze functie werkt veel samen met bedrijfsartsen, de HR-afdeling, leidinggevenden en de directie en kent het bedrijf en de uitgevoerde werkzaamheden goed. De volgende punten zijn belangrijke wetenswaardigheden over dit beroep.

1. Ziekteverzuim in kaart brengen

Een verzuimadviseur, ook wel een verzuimcoach genoemd, helpt organisaties om het ziekteverzuim te beheersen. Hiervoor moet duidelijk zijn hoe hoog het ziekteverzuim is, wat de oorzaken hiervan zijn en hoe dit verlaagd kan worden. Zo worden medewerkers geholpen om weer terug te gaan naar de werkvloer. Een adviseur geeft advies aan het management en geeft ondersteuning bij re-integratie of arbeidsongeschiktheid van medewerkers.

Door middel van analyses wordt het ziekteverzuim in beeld gebracht, aan de hand waarvan rapportages worden opgesteld. Zo gaat een verzuimcoach op zoek naar de oorzaken en gevolgen van verzuim op de werkvloer om vervolgens een passend advies uit te brengen.

2. Verzuimbegeleiding verzorgen

Een adviseur van het verzuim biedt begeleiding aan individuele medewerkers die willen re-integreren op de werkvloer of arbeidsongeschikt zijn. Voor elke medewerker moet een passende oplossing gevonden worden, wat ook moet passen bij de wensen van de werkgever. De adviseur kan bijvoorbeeld advies en voorlichting geven over diverse vraagstukken omtrent verzuim. Zulk soort advies wordt aan zowel medewerkers als leidinggevenden gegeven.

3. Verzuimgesprekken voeren

Een andere taak van een verzuimcoach is het voeren van verzuimgesprekken, wat onderdeel is van de begeleiding van medewerkers. Hierbij wordt geen medisch advies gegeven en er worden ook geen vragen gesteld over de aard van een ziekte of mogelijke symptomen ervan. Het doel van het gesprek is juist om het verzuim te bespreken en de mogelijkheden vanuit het bedrijf en de functie om hierop in te spelen. Tevens wordt er gezocht naar oplossingen.

Gedurende een verzuimgesprek is het belangrijk dat een verzuimcoach meelevend is. De coach dient als vertrouwenspersoon voor werknemers op te treden en zij moeten zich goed kunnen openstellen. Werknemers moeten ook bij het ontwikkelen van een oplossing betrokken worden. Immers gaat het over hun toekomst en hoe zij de situatie kunnen verbeteren. Samen met de werknemer worden afspraken gemaakt en actiepunten opgesteld. Er kunnen bijvoorbeeld aanpassingen gemaakt worden aan het takenpakket van de medewerker of juist aan het arbobeleid van de organisatie. Na een aantal maanden wordt de voortgang geëvalueerd en wat er nog moet gebeuren om nog meer verbetering te veroorzaken.

4. Op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen

Doordat een verzuimadviseur als eerste aanspreekpunt dient voor vraagstukken rondom ziekteverzuim is het belangrijk om op de hoogte te zijn van relevante ontwikkelingen op dit gebied. Zo moet hij of zij goed weten hoe de wet- en regelgeving hierbij in elkaar zit. Tevens gaan zulk soort ontwikkelingen over het gebruik van een persoonlijke aanpak en hoe het beste bemiddeld kan worden. Uiteindelijk kan op deze manier het beste advies aan medewerkers en managers gegeven worden.

5. Relevante wet- en regelgeving

Een adviseur voor ziekteverzuim houdt de huidige wet- en regelgeving goed in de gaten, waaronder de volgende wetten:

  • Wet Verbetering Poortwachter: Deze wet heeft als doel om zieke werknemers zo snel mogelijk terug te laten keren naar hun werk. Hierbij moeten werkgever en werknemer samen met een bedrijfsarts werken aan de re-integratie van de desbetreffende medewerker.
  • Ziektewet: Adviseurs voor verzuim houden ook rekening met de ziektewet, omdat werknemers soms recht hebben op een uitkering via deze wet. Het UWV betaalt dan het loon in de vorm van ziekengeld.
  • Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG): Volgens de AVG mogen werkgevers alleen in beperkte mate de gegevens van werknemers vragen en verwerken bij een ziekmelding. Welke gegevens dat zijn, zijn door de Autoriteit Persoonsgegevens beschreven.

6. In samenwerking met betrokkenen

In deze functie wordt er veel samengewerkt met andere partijen, zoals een bedrijfsarts, de leidinggevende van een werknemer, de werknemer zelf en de directie. Door met al deze betrokkenen samen te werken, is iedereen op de hoogte van de situatie. Tevens worden misverstanden op deze manier voorkomen.

7. Verschillen met een bedrijfsarts

Hoewel een verzuimadviseur en een bedrijfsarts zich allebei richten op ziekteverzuim, verschillen de functies in een aantal belangrijke aspecten van arbeidsrecht van elkaar. Alleen een bedrijfsarts kan namelijk vaststellen dat een werknemer arbeidsongeschikt is voor zijn of haar werkzaamheden. Waar bedrijfsartsen zich richten op het beoordelen van de medische belastbaarheid van zieke medewerkers, kijken verzuimcoaches naar de arbeidsmogelijkheden. Zo vertaalt een adviseur van het verzuim de medische belastbaarheid van een werknemer naar de mogelijke inzetbaarheid.

Een verzuimcoach kan onder andere aanpassingen aanbrengen aan het werk door de werkplek te onderzoeken en te beoordelen of het werk passend is voor een werknemer. Hierbij ligt de focus op de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Daarbij mag iemand in deze positie ook vragen naar de medische zaken van een werknemer.

Gedurende het verzuimproces is de bedrijfsarts nauw betrokken bij alle acties. Bedrijfsartsen spreken zieke werknemers, stellen een probleemanalyse op en verwijzen ze zo nodig door naar een behandelaar. Ook kan hij of zij medische informatie opvragen en een inzetbaarheidsprofiel opstellen. De bedrijfsarts volgt het proces van re-integratie en overlegt op structurele basis hierover met de verzuimcoach.

8. Veel vraag naar verzuimadviseurs

De krapte op de arbeidsmarkt heeft ook geleid tot een stijgende vraag naar verzuimadviseurs. Het beroep staat namelijk in de meest gevraagde beroepen van 2023. Dit komt doordat organisaties steeds meer inzetten op het creëren van een optimaal verzuimbeleid en retentie van werknemers. Daarom doen zij steeds vaker een beroep op de visie en het advies van verzuimcoaches. Door de personeelskrapte neemt de werkdruk op de huidige medewerkers ook toe, wat nog een reden is om gebruik te maken van de diensten van een verzuimadviseur.

Zoek jij als opdrachtgever naar een geschikte interim verzuimadviseur, freelance verzuimadviseur of zzp verzuimadviseur of ben jij juist zo'n zelfstandige professional? Doe bij ons een aanvraag of upload je cv en wij maken de ideale match.