Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Verzuimbegeleider | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Verzuimbegeleider | Freelance | Interim | ZZP

Verzuimbegeleider | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Verzuimbegeleiders:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Verzuimbegeleiders.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

1. Wat is een verzuimbegeleider?

Het komt binnen bedrijven regelmatig voor dat er een werknemer langdurig ziek wordt. Werkgevers moeten hierbij verantwoordelijkheid dragen over het helpen bij zijn of haar verzuim en re-integratie op de werkvloer. Dit is vastgesteld volgens de Wet verbetering poortwachter en er wordt een bepaald verzuimprotocol gevolgd.

Hiervoor kan ook een verzuimbegeleider ingeschakeld worden, wat iemand is die de zorg voor een zieke werknemer op zich neemt en hem of haar door het proces heen begeleidt. Niet alleen is het inschakelen van begeleiding tijdens verzuim verplicht, het heeft ook voordelen voor een bedrijf. Immers zorgt een goede begeleiding voor een snelle en soepele terugkeer van de werknemer in kwestie.

Wanneer wordt een verzuimbegeleider ingeschakeld, hoe ziet het verzuimprotocol eruit en welke eigenschappen zijn voor deze baan belangrijk?

2. Wanneer wordt een verzuimbegeleider ingeschakeld?

Een verzuimbegeleider wordt ingeschakeld door werkgevers wanneer er een zieke werknemer op de vloer is. Zo kan begeleiding geboden worden tijdens het verzuim en de uiteindelijke re-integratie van deze medewerker. Hierbij wordt de Wet verbetering poortwachter gevolgd en er kan een samenwerking bestaan met een bedrijfsarts. Een goede begeleiding tijdens het verzuim is cruciaal voor het faciliteren van een snelle en verantwoorde re-integratie. Daarnaast kan dit leiden tot het minimaliseren van de duur van het verzuim.

3. Voordelen van een goede verzuimbegeleiding

Verzuimbegeleiding kan veel voordelen voor een bedrijf opleveren, waaronder het volgende:

  • Onnodig verzuim voorkomen. Door een goed ingericht proces zal een werknemer zich minder snel ziekmelden. Zo zal de frequentie van het verzuim omlaag gaan en ook kan langdurig verzuim op deze manier het beste voorkomen worden.
  • Langdurig verzuim beperken. Door een werknemer te ondersteunen bij zijn of haar re-integratie kan hij of zij mogelijk sneller weer terug op de werkvloer komen. Vooral in het geval van psychische aandoeningen, zoals een burn-out, is er veel te winnen op het terrein van langdurig verzuim door de juiste aanpak en het gebruik van experts.
  • Tijd besparen. Met de juiste hulp, gefocust op een snelle re-integratie, kan je als werkgever op de lange termijn veel tijd besparen.
  • Geld besparen. Wat je ook bespaart via deze methode is geld, aangezien een zieke werknemer gemiddeld 260 euro per dag kost. Door verzuimbegeleiding kan de duur van de ziekte aanzienlijk verkort worden, wat geld bespaart.
  • Minder stress. Het hebben van een goede aanpak geeft ook ontspanning en vermindert stress bij zowel de werkgever als de werknemer, waardoor een goede arbeidsrelatie behouden kan worden.
  • Goede reputatie. Als laatste verbetert verzuimbegeleiding ook de reputatie van een werkgever. Een goede aanpak wordt immers gedeeld, zowel binnen als buiten een bedrijf, wat weer nieuwe werknemers en klanten kan aantrekken.

4. Voordelen van een tijdelijke aanstelling

Het komt vaak voor dat mensen in deze positie voor tijdelijke perioden aan de slag gaan bij een bedrijf. Immers is het onvoorspelbaar wanneer een medewerker langdurig ziek wordt, waardoor flexibiliteit belangrijk is. Zo kun je aan de slag als interim verzuimbegeleider, freelance verzuimbegeleider of zzp verzuimbegeleider, waardoor jij diverse, uiteenlopende ervaring opdoet. Zo bouw je ook een brede kennis op, wat je kunt gebruiken bij volgende opdrachten en situaties.

5. Hoe gaat het verzuimprotocol in zijn werk?

Een verzuimbegeleider houdt zich bezig met het volgen van het verzuimprotocol binnen een bedrijf. Dit protocol bestaat uit een aantal onderdelen.

A. Ziekmelding

Een verzuimbegeleider begint zijn of haar werk bij de ziekmelding van een medewerker. Het is belangrijk de volledige motivatie achter deze ziekmelding vast te stellen. Hierbij moet je de goede vragen stellen en erachter komen welke werkzaamheden om welke redenen niet meer uitgevoerd kunnen worden. Welke beperkingen ervaart iemand die zich heeft ziekgemeld, welke verwachte duur van de ziekteperiode is er en op welke manier heeft de ziekmelding een impact op de organisatie? Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de ziekmelding verband houdt met de arbeidsomstandigheden op de werkvloer.

B. Afwezigheid

Vervolgens is een medewerker afwezig. Het is hierbij belangrijk dat er duidelijk gecommuniceerd wordt over de procedure die in gang wordt gezet. Zodoende moet het duidelijk zijn welke afspraken zijn gemaakt rondom het verblijf van iemand of zijn of haar verpleegadres en andere zaken, zoals wie de taken van de zieke medewerker op zich moet nemen.

C. Herstel

Bij een langdurig verzuim moet er vervolgens gekeken worden naar hoe iemand zo snel mogelijk weer beter kan worden. Een zieke medewerker is verplicht om mee te werken aan zijn of haar re-integratie. Dit betekent dat hij of zij geen ander arbeid mag verrichten zonder toestemming van de casemanager verzuim. Ook moet er meegewerkt worden aan activiteiten voor het herstel, zoals therapie, scholing en persoonlijke begeleiding.

Vervolgens moet er op een tijdelijke basis ook passend arbeid verricht worden, waarnaast een actieve houding verwacht wordt bij het opstellen en bespreken van een plan van aanpak.

D. Re-integratie

In de volgende stap wordt er gewerkt om een re-integratie in zijn werk te zetten. Het plan van aanpak, zoals in samenspraak met de zieke medewerker is opgesteld, kan uitgevoerd worden. Hierbij moet ook een verzuimdossier bijgehouden worden en er moeten regelingen getroffen worden indien het verzuim langer dreigt te duren dan waar van te voren rekening mee is gehouden.

Wanneer een medewerker niet meewerkt aan de uitgezette activiteiten, die leiden tot een terugkeer naar de werkvloer, kunnen er gevolgen zijn. Een voorbeeld hiervan is het stopzetten van de loondoorbetaling. Ook dient er vastgesteld te worden wanneer een periode waarin niet wordt gewerkt omgezet wordt in onbetaald verlof. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het niet thuis zijn op vastgestelde tijden of indien de bedrijfsarts een ziekmelding als onrechtmatig verklaart. Te alle tijden moet de werknemer op de hoogte zijn van zijn of haar rechten en plichten.

Wanneer een werknemer zijn of haar afspraken wel nakomt, kan een soepele re-integratie gefaciliteerd worden, waardoor de werkcapaciteit weer wordt opgepakt en het werk hervat kan worden. Het kan ook voorkomen dat iemand na een re-integratie in een andere functie terechtkomt.

6. Welke eigenschappen dient een verzuimbegeleider te hebben?

In dit beroep moet je voorzien zijn van een aantal cruciale competenties, zodat je een optimale begeleiding kan geven aan een langdurig zieke medewerker. De volgende eigenschappen zijn essentieel:

  • Basiskennis. Allereerst moet iemand begrippen zoals WGA, WIA en WVP kennen en enigszins kennis hebben van arbeidsrecht.
  • Initiatiefnemer. Het is belangrijk dat je initiatief kunt nemen en betrokken bent om voor een herstelmelding te zorgen bij een zieke medewerker. Zo kan er sneller resultaat geboekt worden.
  • Inlevingsvermogen. Je moet je goed in iemand zijn of haar situatie kunnen inleven, zowel dat van de medewerker als de werkgever, om een balans te brengen tussen beide partijen.
  • Kritisch. Je kunt goed de bedoelingen van betrokken partijen doorzien en kritische keuzes maken.
  • Probleemoplosser. Binnen de mogelijkheden van de wet weet jij oplossingen te vinden voor problemen aan de hand van een ziekmelding. Je voorziet werknemer en werkgever van goede energie.
  • Samenwerker. Je werkt samen met allerlei betrokken partijen, zoals de werknemer en werkgever, maar ook het UWV, een bedrijfsarts en anderen.
  • Strategisch inzicht. Met jouw strategische inzicht overzie je de belangen van alle partijen en past maatwerk toe bij iedere ziekmelding.
  • Verantwoordelijk. Tot slot moet je het hele speelveld overzien en alle spelers die zich hierin bevinden en een belang hebben bij het proces. Door jouw gevoel voor verantwoordelijkheid weet je voor iedereen de juiste keuzes te maken, zodat het optimale resultaat behaald wordt.

Een Verzuimbegeleider, ook wel Verzuimconsulent genoemd, is verantwoordelijk voor het begeleiden van medewerkers die verzuimen door ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Hieronder vindt u een overzicht van de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van een Verzuimbegeleider:

Taken

  • Begeleiden van medewerkers: De Verzuimbegeleider begeleidt medewerkers die verzuimen door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit omvat het geven van advies over de mogelijkheden voor re-integratie en het maken van afspraken voor herstel.
  • Contact onderhouden met de medewerker: De Verzuimbegeleider houdt contact met de medewerker tijdens het verzuim om te bespreken hoe het gaat en welke stappen er nodig zijn voor re-integratie.
  • Contact onderhouden met de werkgever: De Verzuimbegeleider onderhoudt ook contact met de werkgever om de voortgang van de re-integratie te bespreken en om te adviseren over de mogelijkheden voor aanpassingen op de werkvloer.
  • Registratie: De Verzuimbegeleider zorgt voor de juiste registratie van het verzuimproces en de voortgang van de re-integratie in het verzuimregistratiesysteem van de organisatie.
  • Rapportage: De Verzuimbegeleider zorgt voor de juiste rapportage van het verzuimproces en de voortgang van de re-integratie aan de werkgever en eventueel aan de arbodienst of bedrijfsarts.

Verantwoordelijkheden

  • Re-integratie: De Verzuimbegeleider is verantwoordelijk voor de re-integratie van de medewerker en zorgt ervoor dat deze zo snel mogelijk weer aan het werk kan.
  • Advies geven: De Verzuimbegeleider geeft advies aan de medewerker en werkgever over de mogelijkheden voor re-integratie en eventuele aanpassingen op de werkvloer.
  • Verzuimregistratie: De Verzuimbegeleider is verantwoordelijk voor de juiste registratie van het verzuimproces en de voortgang van de re-integratie in het verzuimregistratiesysteem van de organisatie.
  • Communicatie: De Verzuimbegeleider is verantwoordelijk voor de communicatie met de medewerker, werkgever en eventuele andere betrokken partijen, zoals de arbodienst of bedrijfsarts.

Bevoegdheden

  • Advies geven: De Verzuimbegeleider heeft de bevoegdheid om advies te geven over de mogelijkheden voor re-integratie en eventuele aanpassingen op de werkvloer.
  • Afspraken maken: De Verzuimbegeleider heeft de bevoegdheid om afspraken te maken met de medewerker en werkgever over de voortgang van de re-integratie.
  • Rapportage: De Verzuimbegeleider heeft de bevoegdheid om rapportage te maken over het verzuimproces en de voortgang van de re-integratie aan de werkgever en eventueel aan de arbodienst of bedrijfsarts.