Verzuimcoach | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Verzuimcoaches:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Verzuimcoaches.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
1. De verzuimcoach: de coach voor werknemer én werkgever
Als werkgever hoop je deze functionaris niet al te vaak nodig te hebben, maar in geval van verzuim is de verzuimcoach een onmisbare schakel. Je wil immers graag dat jouw zieke medewerker snel weer inzetbaar is. Lukt dat niet meteen fulltime, dan is parttime waarschijnlijk ook wel een optie. En natuurlijk gun je jouw medewerkers de juiste begeleiding voor een snel en vooral goed herstel. Wat zijn zoal de werkzaamheden van de verzuimbegeleider? En hoe werkt die rol precies, tussen werkgever en werknemer in? Dit is overigens een functie die prima als interim verzuimcoach kan worden ingevuld, zeker in kleinere bedrijven. Daar is immers geen fulltime verzuimbegeleider nodig en varieert zijn benodigde inzet in uren enorm, afhankelijk van het aantal verzuimmeldingen en de duur daarvan.
2. Eerste aanspreekpunt
Waar iedereen waarschijnlijk het eerste aan de bedrijfsarts denkt, is juist de verzuimcoach het eerste aanspreekpunt, voor zowel de werknemer als de werkgever. De verzuimbegeleider kijkt goed naar de situatie en bespreekt met beide wat de beste, meest gezonde en meest veilige mogelijkheid is om het werk weer te hervatten. Dit heeft zeker ook te maken met wettelijke verplichtingen volgens de Wet verbetering poortwachter. De werkgever dient zich hier aan te houden, en de werknemer moet er aan mee werken. Daarnaast adviseert de verzuimcoach de werkgever over verzuim en preventie, en coacht hij leidinggevenden, omdat zij de regierol hebben. Zo wordt de aanpak verzuim nog breder gedragen.
3. Wet Verbetering Poortwachter
De Wet verbetering poortwachter (voorheen Wet Poortwachter) is in het leven geroepen om verzuim, en vooral het langdurige verzuim, terug te dringen. Het uitgangspunt hierbij is dat snel en effectief ingrijpen in de meeste gevallen een verzuimperiode korter maakt. Ziek zijn is natuurlijk allereerst vervelend voor de werknemer, maar zeker ook voor de werkgever. Het wordt nog erger als iemand langdurig niet inzetbaar is, of zelfs arbeidsongeschikt wordt. In de Wet verbetering poortwachter liggen de verplichtingen van werkgever en werknemer vast, met één gezamenlijk doel: de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk laten gaan. De verzuimcoach heeft hier dus een hele belangrijke rol in, als schakel tussen medewerker en zijn leidinggevende. De zzp verzuimcoach is uiteraard volledig op de hoogte van deze wet en ook van eventuele tussentijdse wijzigingen.
4. Informatie verzamelen
Zoals in zoveel andere functies begint ook die van de verzuimcoach met het verzamelen van informatie. Gesprekken met zowel de werknemer als de werkgever geven de verzuimmedewerker informatie van twee kanten. Dit geeft antwoord op de vraag waardoor het verzuim van de medewerker is veroorzaakt. Welke factoren hebben geleid tot deze situatie? Uiteraard ligt daar ook de basis van het re-integratietraject. Vaak kan dan ook al een eerste inschatting worden gemaakt van de duur van het verzuim. Soms is de verwachting dat de medewerker op korte termijn het werk weer moet kunnen hervatten, fulltime of eerst gedeeltelijk. In andere gevallen is al snel duidelijk dat het verzuim waarschijnlijk langer gaat duren. De werkgever weet dan ook dat hij vervanging moet gaan regelen. Alle verzamelde informatie slaat de verzuimmedewerker op in het dossier van de medewerker. Dossiervorming en –bewaking is dan ook een belangrijke taak in het geheel, administratieve vaardigheden zijn dan ook een must. Voor een freelance verzuimcoach is dit het handigste moment om een opdracht te starten, met nieuwe cases. Maar zo werkt het uiteraard niet voor de volle 100%: je zal ook lopende cases overnemen, en je dus snel moeten inlezen om een goed en onbevooroordeeld beeld van de situatie te krijgen.
5. Re-integratie plannen
Na het verzamelen van die eerste informatie kan er ook al snel een route worden uitgestippeld: hoe kan de werknemer weer terugkeren op zijn werkplek en wat heeft hij daarbij nodig? Daarin gaat het om balans. Van de ene kant is het voor beide partijen goed als de medewerker zo snel als de situatie toelaat weer aan het werk gaat. Immers: van te lang uit het werkproces zijn, gaan mensen zich in de meeste gevallen niet beter voelen. En voor sommige mensen wordt de drempel alleen maar hoger. Anderzijds moet er niets worden geforceerd: de medewerker heeft zich niet voor niets ziek gemeld. Het gaat dus om het afwegen van belangen, inlevingsvermogen tonen, maar ook een knoop durven doorhakken. De medewerker is verplicht om mee te werken aan re-integratie, maar het is dus wel van belang daar een goed moment en het juiste pad voor te kiezen. Immers: niemand is er bij gebaat als blijkt dat het nog te vroeg was om de medewerker weer in het arbeidsproces te betrekken. Dat werkt zelfs averechts voor het herstelproces.
6. Interveniëren en adviseren
Verzuimcoaches hebben niet altijd de makkelijkste job. Soms is een arbeidsconflict de reden, of blijkt dit onderhuids mee te spelen bij de ziekmelding. Het is de taak van de coach om hier voorzichtig mee om te gaan, en om een basis voor verdere samenwerking te behouden. Je zou kunnen zeggen dat hoor en wederhoor hier nodig is, om werkgever en werknemer stap voor stap dichter bij elkaar te brengen. Als iets als een arbeidsconflict tussen hen in blijft staan, komt er zeker geen werkbare situatie. In sommige gevallen moet er een bemiddelaar worden ingeschakeld, iemand die dit als expertise heeft en onafhankelijk is. Na zijn bemiddeling is hopelijk de weg vrij voor het voortzetten van de samenwerking. Los van dit proces kan de coach uiteraard beide van adviezen voorzien. Door zijn brede ervaring kan de interim verzuimcoach een belangrijke rol spelen in een terugkeer van de medewerker op de werkvloer. Mocht dat niet meer kunnen in de huidige functie, dan kan er (zeker in grotere organisaties) ook worden gekeken naar andere functies. Daarover kan de coach dus ook beide adviseren. Als ook dat laatste niet lukt, kunnen beide worden verzocht mee te werken aan het vinden van een vergelijkbare functie elders. Het is daarbij ook een taak van de coach om de werknemer duidelijk te maken dat hij behalve rechten ook plichten heeft. Er mag dus van hem worden verwacht dat hij meewerkt.
7. Communiceren
Ook in de rol van de verzuimcoach draait het om communicatie. Hij heeft immers niet alleen contact met werknemer en werkgever. Hij zal ook regelmatig schakelen met de bedrijfsarts, en eventueel met een re-integratiebureau en/of een bemiddelaar. Onnodig om te zeggen, maar hij heeft het dus ook altijd over vertrouwelijke gegevens en informatie, en moet daar integer mee omgaan.
8. Procesverbetering om verzuim te voorkomen
Maar verzuimcoaches kunnen veel bredere invloed hebben binnen organisaties. Tot nu toe hadden we het over individuele cases, de dagelijkse praktijk. Maar ook op beleidsniveau kunnen ze veel doen. Want om verzuim te voorkomen en het verzuimpercentage te laten dalen, moet er vaak bovenin worden begonnen. Na een paar gesprekken, het toelichten van het huidige beleid en een inventarisatie kan er een plan worden opgesteld. Maar ook op de werkvloer kunnen verzuimcoaches invloed hebben, door bijvoorbeeld voorlichting te geven over de juiste werkhouding. Soms functioneert iemand beter na het volgen van een cursus, bijvoorbeeld over het omgaan met agressie, omgaan met feedback of omgaan met stressvolle situaties. Het zal er ook de leidinggevende veel aan gelegen zijn als zijn medewerkers goed in hun vel zitten en zich minder snel ziek melden. Voor de freelance verzuimcoach ligt hier een mooie kans om zich te specialiseren, door zich niet meer bezig te houden met individuele cases, maar zich alleen maar bezig te houden met beleid. Doel, en mogelijk zelfs target bij de start van een opdracht, is bedrijfsbreed het verzuimpercentage omlaag krijgen: een mooie uitdaging!