Verzuimcoördinator | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Verzuimcoördinators:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Verzuimcoördinators.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
Wat is een verzuim coördinator?
Op de werkvloer vindt er nog weleens verzuim van medewerkers plaats, waarbij ze door ziekte of een andere reden voor langere tijd uitvallen. Dit betekent dat ze hun werk niet meer kunnen doen en het heeft een grote impact op de productiviteit en winstgevendheid van een bedrijf. Zodoende is het belangrijk dat er goed en intensief toezicht gehouden wordt op het verzuim van de medewerkers binnen een bedrijf.
Iemand die hiervoor ingeschakeld kan worden, is een verzuim coördinator. Hij of zij beheert in de eerste plaats de ziektedossiers van alle werknemers. Indien er een re-integratie moet plaatsvinden, beoordeelt een coördinator van het verzuim met de werkgever hoe de beperkte inzetbaarheid het beste ingedeeld kan worden.
In dit artikel kom je erachter wat deze functie precies inhoudt, welke taken en werkzaamheden erbij komen kijken en over welke competenties iemand in deze positie moet beschikken.
Wat houdt het beroep van verzuim coördinator precies in?
De werknemers van een bedrijf zijn een belangrijke indicator van de productiviteit en daardoor de omzet. Immers dragen deze werknemers bij aan een soepel verloop van bepaalde processen, waardoor diensten of producten verkocht kunnen worden. Bij veel bedrijven wordt om deze reden een verzuimmanager of -coördinator ingeschakeld om te helpen bij het beheren van de ziektedossiers en mogelijke acties die moeten worden ondernomen wanneer er verzuim is.
Mensen in deze positie kunnen bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een ziekteverzuimreglement, waarin vermeld staat welke procedure gevolgd wordt in het geval van verzuim van een werknemer. Ook kan hij of zij in de gaten houden wanneer er actie ondernomen moet worden bij een ziektegeval op de werkvloer. Tevens kan deze coördinator adviseren over hoe er met een zieke werknemer omgegaan moet worden.
Verzuimmanagers houden zich ook bezig met de reden van het verzuim van werknemers. In overleg met de werkgever van een bedrijf wordt er gekeken naar de nodige stappen om zieke medewerkers weer aan het werk te krijgen. Hij of zij kan in dit geval kijken wat de oorzaak is van het uitval en wat er mogelijk is om te doen. Uit deze analyse kan komen dat het verstandig is om een bedrijfsarts in te schakelen. Gedurende het hele ziekteproces kan een verzuimmanager een actieve rol blijven spelen.
Het verschil met een bedrijfsarts
Managers van het verzuim van werknemers mogen dan wel het inschakelen van een bedrijfsarts aankaarten, ze mogen niet alle activiteiten uitvoeren die bedrijfsartsen uitvoeren. Iemand in deze positie mag bijvoorbeeld geen oordeel geven of een zieke werknemer wel of niet kan werken vanwege zijn of haar klachten. Ook is er geen sprake van een geheimhoudingsplicht.
Een verzuim coördinator is geen arts en kan enkel een advies geven aan werkgevers in bepaalde situaties. Voor een echte beoordeling van ziektes en gezondheid gerelateerde problemen op de werkvloer kan alleen een bedrijfsarts een uiteindelijke conclusie geven. Een bedrijfsarts heeft namelijk de nodige medische kennis en kan op deze manier een objectief oordeel geven over de werkstatus van een werknemer. Een verzuimcoach kan de oorzaak van verzuim uiteraard onderzoeken en kijken wat er aan de situatie gedaan kan worden, maar zal nooit een bindend advies geven op dit gebied.
Tijdelijk dienstverband
Het komt vaak voor dat bedrijven geen vaste verzuim coördinator in dienst nemen, maar kiezen voor het inhuren van tijdelijk personeel voor deze functie. Door het inschakelen van bijvoorbeeld een interim verzuimcoördinator kan op de momenten dat er dringende noodzaak is voor begeleiding op het gebied van verzuim op de werkvloer hulp ingeschakeld worden. Andere vormen van een tijdelijk dienstverband zijn een freelance verzuim coördinator en een zzp verzuim coördinator.
Opleiding en ervaring
Het is allereerst essentieel om een relevante Hbo-opleiding te hebben afgerond. Bij voorkeur beschik je over een CROV (Casemanager Regie Op Verzuim) of RCCM (Register Case- en Care Manager) opleiding. Daarnaast is het voor een functie in deze richting ook vaak van belang dat je ten minste drie jaar werkervaring hebt in één van de volgende richtingen:
- Adviseur verzuim
- Adviseur vitaliteit en gezondheid
- Verzuimadviseur
- Verzuimregisseur
- Verzuimspecialist
Tot slot moet je aan de hand van deze ervaring ook uitgebreide kennis opgedaan hebben van de Wet Verbetering Poortwachter en de Arbowet. De eerste wet heeft betrekking op het zo spoedig mogelijk laten terugkeren van zieke werknemers naar het werk. Het verlangt van de werkgever en werknemer om samen een re-integratie plan op te stellen en moet het verzuim zo effectief mogelijk bestrijden.
De tweede wet bevat regels voor werknemers en werkgevers over de veiligheid en gezondheid van werknemers. Er zijn bijvoorbeeld verplichtingen in opgenomen waar bedrijven zich aan moeten houden, wat geldt voor alle plekken waar arbeid verricht wordt.
Wat zijn de taken en werkzaamheden van een verzuimcoördinator?
Een verzuimcoördinator buigt zich over een aantal werkzaamheden, waarbij de volgende het belangrijkst zijn:
- Begeleiden van de re-integratie van zieke medewerkers in de vorm van een traject. Hierbij kan advies gegeven worden over welke stappen genomen moeten worden en wat er wel en niet mogelijk is in de huidige situatie.
- Behandelen van klachten, opmerkingen of vragen omtrent de arbeidsomstandigheden binnen een bedrijf.
- Behandelen van WIA-aanvragen, oftewel de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Werknemers kunnen een uitkering krijgen indien ze door een ziekte niet of minder kunnen werken en door deze ziekte niet het oude loon verdienen.
- Bewaken van de ziektedossiers die gaan over de te ondernemen acties en de situatie volgens de Wet van Verbetering Poortwachter.
- Inplannen van spreekuren op de eigen locatie met werknemers en werkgevers.
- Inzetten van kennis omtrent de diverse mogelijke interventies bij verzuim van arbeid en UWV-procedures, oftewel het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.
- Melden van bedrijfsongevallen en onderzoeken daarvan bij de arbeidsinspectie.
- Onderhouden van contacten met externe leveranciers, zoals arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, re-integratiebureaus en het UWV.
- Onderhouden van contact met de leidinggevende op de werkvloer en de zieke medewerkers.
- Overleggen op een wekelijkse basis met de werkgever en leidinggevenden over de status van de ziektedossiers.
- Registreren van herstel- en ziekmeldingen in een overzichtelijke map, wat tevens aan de werkgever getoond kan worden.
- Voeren van gesprekken rondom (frequent) verzuim en re-integratie.
Welke eigenschappen dienen professionals in deze positie te hebben?
Voor een verzuimcoordinator is het allereerst belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan, waarbij je goed om moet kunnen gaan met stress. Daarnaast moet je in staat zijn om procesmatig te denken en werken en je kunt overzicht bewaren van belangrijke zaken omtrent ziektedossiers. Je bent goed in het onderhouden van contacten en hebt een dienstverlenende instelling.
In deze functie moet je ook zelfstandig kunnen werken, waarnaast je tevens veel in teamverbanden aan de slag gaat. Je werkt met veel verschillende collega's en moet hier naadloos je weg in kunnen vinden. Flexibiliteit is een andere vereiste van verzuimcoordinators. Je zult je immers bezighouden met uiteenlopende werkzaamheden, die je goed moet kunnen combineren om orde in de hectiek te kunnen scheppen.