Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Warehouse Coordinator | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Warehouse Coordinator | Freelance | Interim | ZZP

Warehouse Coordinator | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Warehouse Coordinators:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Warehouse Coordinators.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

6 aspecten van de baan van een warehouse coördinator

Magazijnbeheer draait om het coördineren van alle processen in distributiecentra, magazijn en andere locaties waar goederen opgeslagen worden. Hierbij speelt de warehouse coördinator een belangrijke rol, die het magazijnproces beheert, leiding geeft, en belangrijke regelgeving in de gaten houdt. Hiervoor zijn bepaalde kennis en ervaring belangrijk en dient iemand in deze positie de trends in de markt goed in de gaten te houden.

Wat is warehouse management?

Een warehouse coördinator houdt zich bezig met warehouse management of magazijnbeheer. Dit omvat het beheren van alle processen die in magazijnen of distributiecentra plaatsvinden waar goederen opgeslagen worden. Dit type management is gericht op een optimale goederenstroom. Magazijnen worden steeds groter en daarmee worden ook de eisen die gesteld worden aan levertijden en efficiënt magazijnbeheer steeds hoger. Dit maakt het werk van een magazijncoördinator steeds belangrijker.

Bij magazijnbeheer worden vaak diverse ICT-oplossingen ingezet, zoals een warehouse management systeem (WMS), robots, bepaalde software, barcodescanners en data analyse-tools. Warehouse management kan in diverse bedrijfsomgevingen toegepast worden, zoals bij productie- of transportbedrijven, maar ook bij groothandels en winkelketens. Hierbij kent warehouse management drie belangrijke functies:

  • Inslag: Dit gaat over de goederen die het magazijn binnenkomen en een plek moeten krijgen. Het is belangrijk dat er een efficiënt systeem bestaat voor het opnemen van goederen in het magazijn, waardoor een snelle doorstroom gerealiseerd kan worden.
  • Opslag: Opslag gaat over het bijhouden van waar goederen opgeslagen zijn en of ze verplaatst zijn of moeten worden. Ook de houdbaarheidsdatum van goederen moet goed in de gaten gehouden worden.
  • Uitslag: Ten slotte gaat uitslag over de verkooporder van producten, die voor de uitlevering uit het magazijn opgehaald en geleverd moeten worden bij de klant.

Wat zijn belangrijke aspecten van de functie warehouse coördinator?

Een warehouse coördinator overziet verschillende functies binnen warehouse management, waardoor een efficiënt proces tot stand kan komen. De volgende aspecten zijn belangrijk.

1. Magazijnproces beheren

De belangrijkste taak van een warehouse coördinator is het magazijnproces beheren, van inslag tot en met uitslag. Dit betekent het overzien van alle werkzaamheden en ervoor zorgen dat iedereen efficiënt functioneert. Iemand met deze functie heeft de verantwoordelijkheid over een team van medewerkers en moet zorgen voor een correcte administratieve en operationele functionering.

Verder gaat magazijnbeheer over het plannen van vrachtwagens om verzendingen naar klanten soepel te laten verlopen, en actief betrokken zijn bij het herkennen en implementeren van procesverbeteringen. Hierdoor kunnen bestaande processen geoptimaliseerd worden, waardoor het magazijnbeheer nog effectiever kan verlopen.

2. Leiderschap en teamwerk

Een magazijncoördinator moet over sterke leiderschapskwaliteiten beschikken om zijn of haar team effectief aan te sturen en te motiveren om het magazijn zo optimaal mogelijk te beheren. Deze eigenschap is gelinkt aan communicatieve vaardigheden, waardoor het voor alle teamleden duidelijk is welke verwachtingen er zijn en met welke deadlines ze te maken hebben. Ook als er veranderingen doorgevoerd moeten worden, dient een warehouse coördinator hier draagvlak voor te creëren.

Verder is het belangrijk dat iemand in deze positie de sfeer in het team in de gaten houdt en problemen van teamleden helpt oplossen. Hierdoor kan uiteindelijk een goede samenwerking ontstaan, waardoor logistieke activiteiten tevens soepel verlopen.

3. Problemen oplossen en processen verbeteren

Het vermogen om effectief en snel problemen op te lossen in de logistieke activiteiten van een magazijn is essentieel. Dit betekent situaties continu onder de loep nemen en analyseren om risico's te verkleinen en mogelijke problemen snel op te sporen. Hiervoor kunnen vervolgens passende oplossingen ontworpen worden. Deze analytische vaardigheden komen ook van pas om mogelijkheden voor procesverbeteringen te herkennen. Zo kunnen magazijnactiviteiten en -processen steeds verbeterd worden, wat een positief effect heeft op de effectiviteit en productiviteit.

4. Belangrijke regelgeving bijhouden

Specifieke normen en regels voor magazijnbeheer hangen af van de producten of goederen waarmee gewerkt wordt. Voor de opslag van gevaarlijke stoffen zijn er bijvoorbeeld voorschriften voor brandpreventie, productopvang, noodprocedures, ventilatie, veiligheidssignaleringen en vloerkwaliteit. Daarnaast is er in veel gevallen een energiebesparingsplicht, wat betekent dat het energieverbruik verminderd moet worden. Verder zijn er nieuwe Europese en Nederlandse normen met betrekking tot palletstellingen. Zo zijn er in de norm EN 15 512 herziene eisen vastgesteld voor verstelbare palletstellingen ter waarborging van de veiligheid.

Het is belangrijk dat een warehouse coördinator op de hoogte is van belangrijke normen en regels en veranderingen hierbij bijhoudt. Zo kunnen werkzaamheden hier eventueel op aangepast worden en worden problemen voorkomen.

5. Vereiste kennis en vaardigheden

Om een optimaal, efficiënt magazijnbeheer te bewerkstelligen, dient een warehouse coördinator bepaalde kennis en vaardigheden te hebben. Een belangrijke kwalificatie is een afgeronde MBO 3 of 4 opleiding in de richting van logistiek. In aanvulling hierop kunnen relevante certificeringen ook voordelig werken, zoals kennis van een WMS en andere softwaresystemen. Verder wordt er van iemand in deze positie bepaalde werkervaring verwacht in de logistieke sector, en dan met name in leidinggevende functies. Dit is voordelig voor een freelance, zzp of interim warehouse coördinator, omdat hij of zij bij verschillende magazijnen voor een bepaalde periode meedraait en ervaring opdoet.

6. Trends en ontwikkelingen

Om een magazijn zo efficiënt mogelijk te beheren, is het belangrijk dat een magazijncoördinator goed op de hoogte is van de nieuwste logistieke trends en ontwikkelingen. Procesautomatisering wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker bij magazijnen. Dit houdt in dat steeds meer repetitieve magazijntaken automatisch uitgevoerd worden, zoals voorraadbeheer, goederenregistratie en het verzamelen van goederen. Het is wel belangrijk dat teams hier goede begeleiding bij krijgen om deze automatisering in goede banen te leiden.

Een andere belangrijke trend is het gebruik van artificial intelligence (AI) om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen en fouten zoveel mogelijk te voorkomen. Supply chains worden ook steeds complexer, en er zijn steeds meer spelers bij betrokken, wat kan leiden tot vertragingen en verstoringen. Transparantie en zichtbaarheid zijn dan uiterst belangrijk om het ecosysteem van betrokkenen goed te blijven coördineren.

Ben jij een interim warehouse coördinator, freelance warehouse coördinator of zzp warehouse coördinator en op zoek naar een opdrachtgever? Stuur je cv naar ons op en wij maken een match. Of meld je juist aan als opdrachtgever en wij helpen je verder.

Een Warehouse Coordinator is verantwoordelijk voor het ondersteunen van het dagelijkse magazijnbeheer en de logistieke activiteiten van een organisatie. De Warehouse Coordinator rapporteert meestal aan een Warehouse Manager en werkt nauw samen met andere afdelingen binnen de organisatie.

Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

  • Magazijnbeheer: ondersteunen van het magazijnbeheer, inclusief het beheer van inkomende en uitgaande goederen, het beheer van voorraden en het bijhouden van de voorraadadministratie.
  • Coördinatie van logistieke activiteiten: coördineren van de logistieke activiteiten, inclusief het beheer van transport en levering, het beheer van magazijninventarissen en het bijhouden van de prestatiegegevens.
  • Personeelsbeheer: ondersteunen bij het beheer van het magazijnpersoneel, inclusief het plannen van taken, het toewijzen van verantwoordelijkheden en het coördineren van trainingen.
  • Kwaliteitsborging: ondersteunen bij de naleving van kwaliteitsstandaarden en -procedures, inclusief de implementatie van controlesystemen om de nauwkeurigheid van de inventaris en het orderverwerkingssysteem te waarborgen.
  • Veiligheid en gezondheid: ondersteunen bij het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving, inclusief de implementatie van veiligheidsprotocollen en trainingen.
  • Rapportage: opstellen van rapportages over de magazijnactiviteiten, zoals voorraadniveaus, orderverwerking en productiviteit.
  • Planning: samen werken met andere afdelingen binnen de organisatie om de magazijnplanning af te stemmen op de verkoop- en distributiebehoeften van de organisatie.

Belangrijke vaardigheden en kwalificaties

  • MBO-diploma in een relevante discipline, zoals Logistiek of Supply Chain Management.
  • Minimaal 2-3 jaar ervaring in een vergelijkbare rol binnen een magazijn- of distributiecentrum.
  • Uitgebreide kennis van magazijnprocessen en -methoden, inclusief kwaliteitsborging, veiligheid en gezondheid.
  • Uitstekende communicatievaardigheden en het vermogen om effectief te communiceren met verschillende belanghebbenden binnen en buiten de organisatie.
  • Ervaring met het gebruik van magazijnbeheersoftware en -systemen.
  • Kennis van Lean Manufacturing, Six Sigma of andere verbetermethoden is een pluspunt.
  • Sterke organisatorische vaardigheden en het vermogen om meerdere taken tegelijk uit te voeren en prioriteiten te stellen.
  • Accuratesse en oog voor detail.
  • Kennis van Excel en andere Microsoft Office-toepassingen.