Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Wat is freelance

 • Home
 • Wat is freelance

Freelancers

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Freelancers:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Freelancers
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Wat is freelance?

Veel mensen hebben wel eens van freelance gehoord of kennen iemand die als freelance professional aan het werk is. Toch weten ze niet precies wat freelance is. Wat is freelance nu precies? Een freelancer is een zelfstandig ondernemer die ingeschreven staat bij de KvK die bepaalde diensten aanbiedt waarbij de freelancer vaak aan meerdere opdrachten voor verschillende opdrachtgevers tegelijk aan het werk is.

Een freelancer noemt zich ook wel zzp'er of interimmer. Zie hierover ook onze blog.

Freelancers verdienen hun geld meestal per freelance opdracht en rekenen daarvoor een uurtarief, een dagtarief of een vooraf afgesproken totaalbedrag voor de gehele freelance opdracht.

Een freelancer staat niet op de loonlijst van een bedrijf, wel kunnen freelancers worden uitbesteed aan andere bedrijven. 

Veel voorkomende freelance opdrachten zijn binnen creatieve organisaties waaronder grafisch ontwerp, website-ontwikkeling, copywriting of fotografie. Maar ook andere branches en sectoren zijn zeker mogelijk. Freelancers kunnen in principe overal worden ingezet.

In 2020 telde Nederland 1,1 miljoen ZZP'ers (zelfstandigen zonder personeel). Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-zzp 

De juridische status van een freelancer

Een freelancer valt onder de brede term 'zelfstandige' net als eenmanszaken. Hoewel een eenmanszaak een specifieke rechtsvorm is die geregistreerd is bij de KvK, verwijst de term 'freelancer' niet naar een specifieke juridische status. In plaats daarvan verwijst het naar het soort werk dat is uitgevoerd.

Als zodanig voldoen niet alle eenmanszaken aan de definitie van freelancer en zijn freelancers niet altijd eenmanszaken. Hoewel de eenmanszaak bedrijfsstructuur de meest voorkomende structuur is voor freelancers, kunnen freelancers er ook voor kiezen om zich in plaats daarvan te registreren als een besloten vennootschap (BV).

Redenen om freelancer te worden

Zoals gezegd wordt de term freelancer vaak op dezelfde hoop gegooid als interimmer of ZZP'er. Dat er in de praktijk wel wat nuance verschillen zijn leggen we uit in onze blog. Uit een onderzoek van CBS en TNO zijn de meest voorkomende redenen om als zelfstandige aan de slag te gaan goed in kaart gebracht. Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-zzp/hoofdcategorieen/wat-zijn-redenen-om-zzp-er-te-worden-

Voordelen voor een freelancer

Als je overweegt om als freelancer aan de slag te gaan dan heb je de volgende voordelen:

 • Flexibele planning, je kunt kiezen wanneer je wilt werken. Je kunt de werkzaamheden beter afstemmen op jouw overige (privé) verplichtingen. Je creëert meer tijd voor dingen naast jouw werk. Je kiest zelf hoeveel uur per week je wilt werken. Freelancers werken over het algemeen minder uren dan de traditionele 36 urige werkweek.
 • Je kunt bijna vanaf elke locatie aan het werk, vanuit huis, vanuit een restaurant, co-working-ruimtes, op kantoor en bij de opdrachtgever zelf natuurlijk.
 • Zelf kunnen bepalen voor welke opdrachtgever je aan de slag gaat, je kiest zelf de projecten uit onafhankelijk in welke sector of branche.
 • Eigen doelen stellen, zeggenschap over de toekomst van jouw eigen bedrijf

Nadelen voor een freelancer

 • Minder (financiële) stabiliteit, een freelancer is zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van voldoende opdrachten, het benaderen van nieuwe klanten. Werkzekerheid en een inkomen zijn dus geen garantie. Je bent dus als freelancer kwetsbaarder voor het hebben van geen werk en van economische neergang.
 • Niet alle gewerkte uren zijn te factureren. Immers het zoeken naar nieuwe opdrachten, het afspreken met mogelijk nieuwe klanten zijn uren die je niet kunt factureren. Ook ziekte of een vrije dag of vakantie wordt niet doorbetaald.
 • Geen voordelen die een medewerker in loondienst wel heeft, je zult je bijvoorbeeld zelf moeten verzekeren. Denk daarbij aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en jouw pensioenvoorziening.
 • Je bent ondernemer, je zult je dus ook bezig moeten houden met een stuk boekhouding. Veel freelancers vinden dit echt vervelend werk.