Zorgassistent | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Zorgassistenten:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Zorgassistenten.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
6 aandachtsgebieden van een zorgassistent
Binnen de zorg zijn er, zeker tegenwoordig, altijd handen te kort, waardoor de vraag naar hulp in deze sector groot is. Hierbij is het mogelijk om te kiezen voor een carrière als zorgassistent, wat een beroep is dat zich richt op het bieden van assistentie in de zorg. Dit betekent het verrichten van allerlei dagelijkse handelingen omtrent zorgverlening en het huishouden, maar ook het ondersteunen van verpleegkundigen bij verpleegtechnische handelingen.
De precieze invulling van deze baan verschilt per zorginstelling. Toch zijn er een aantal aandachtsgebieden waar elke assistent in de zorg zich op richt en waarvoor diverse eigenschappen essentieel zijn. Daarnaast wordt dit beroep door bepaalde ontwikkelingen op de arbeidsmarkt beïnvloed. Deze zaken worden in dit artikel allemaal behandeld.
Wat houdt het beroep van assistent in de zorg in?
Zorgassistentie is een breed begrip en mensen die dit verlenen, kunnen ook uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden hebben binnen een zorginstelling. Het gaat om een assisterende functie in de zorgsector, waarbij ondersteuning geboden wordt aan mensen in de vorm van zorgverlening en in het huishouden. Dit kan betekenen dat iemand in deze positie moet helpen bij het opmaken van bedden en het wassen en aankleden van cliënten of patiënten. Zo worden niet alleen cliënten of patiënten van een zorginstelling geassisteerd, maar ook de verpleegkundigen en het andere zorgpersoneel.
Tussen verschillende zorginstellingen kan de invulling van deze baan nogal verschillen en zodoende omvat de term een breed scala aan activiteiten en verantwoordelijkheden. De functie komt inhoudelijk best wel overeen met die van een zorghulp, huishoudelijke medewerker of huiskamer medewerker. Ook kan het een combinatie zijn van meerdere functies, zeker wanneer iemand bij een kleinere instelling werkzaam is. Toch verschilt de baan wel degelijk van een thuishulp doordat zorgassistenten bevoegd zijn om verpleegtechnische handelingen te verrichten.
Al met al ziet elke dag van een assistent in de zorg er weer anders uit, waarbij veel verschillende patiënten of cliënten geholpen worden. Mensen in deze positie maken tevens af en toe een praatje met de mensen die ze ondersteunen, zoals vragen naar hun nachtrust of een recent, gezellig familiebezoekje. Op deze manier worden mensen niet alleen fysiek, maar ook mentaal ondersteund.
Op welke aandachtsgebieden richt een zorgassistent zich?
1. Dagelijkse, huishoudelijke handelingen uitvoeren
Allereerst richt een assistent in de zorg zich op het helpen van patiënten of cliënten bij dagelijkse handelingen. Denk hierbij aan aankleden, wassen, eten en het helpen aandoen van steunkousen. Ook maakt hij of zij het bed op en voert diverse huishoudelijke werkzaamheden uit, zoals schoonmaken en afwassen, waar mogelijk in samenwerking met de cliënt of patiënt zelf. Daarnaast zijn zorgassistenten er ook voor patiënten en cliënten indien zij een wandelingetje willen maken in de buitenlucht of naar de eetzaal gebracht moeten worden.
2. Verpleegtechnische handelingen ondernemen
Naast ondersteuning bieden aan cliënten of patiënten, staan zorgassistenten ook klaar voor het zorgpersoneel om werk uit handen te nemen. Zo kunnen ze verpleegtechnische handelingen uitvoeren, waarvoor ze tevens bevoegd zijn. Dit soort hulp kan erg variëren, maar gaat bijvoorbeeld over het schoonmaken van apparatuur of helpen bij het verzorgen van mensen. Daarnaast kunnen zorgassistenten zorgmedewerkers ontlasten door de dienstruimte of kantine schoon en op orde te houden. Iemand in deze positie ontfermt zich soms ook over de bevoorrading van bepaalde materialen.
3. Sociale band opbouwen
Doordat zorgassistenten de tijd nemen met de mensen die zij ondersteunen en verzorgen, kunnen zij een sociale band met hun opbouwen. Dit draagt bij aan het welzijn en de gezondheid van cliënten, bijvoorbeeld door eenzaamheid tegen te gaan en mensen in contact te brengen met de realiteit. Een zorgassistent kan dit al bereiken door elke dag een kort gesprek aan te gaan met cliënten of door hun favoriete muziek af te spelen. Daarnaast kunnen ze een wandelingetje maken in de buitenlucht of andere wensen faciliteren voor individuele cliënten, wat bijdraagt aan hun gemoedstoestand.
4. Recreatieve activiteiten organiseren
Binnen het takenpakket van zorgassistenten valt tevens het organiseren van diverse activiteiten voor cliënten of ondersteuning bieden hierbij. Denk hierbij aan spelletjes spelen in de woonkamer van een zorginstelling of een bingoavond organiseren. Naast de organisatie van activiteiten neemt iemand in deze positie ook het transport van cliënten op zich en laat dit soepel verlopen.
5. Zorgarchief opzetten
Om de bovenstaande taken en werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, zijn er opleidingen beschikbaar tot zorgassistent. Tijdens deze opleidingen worden allerlei vaardigheden aangeleerd, zoals het opzetten van een zorgarchief, wat belangrijk is voor de jaarverantwoording van een zorginstelling. Daarnaast leert hij of zij over het geven van doelgerichte ondersteuning en het werken met dienstroosters.
6. Duidelijk communiceren
Een goede integratie van diensten in een zorginstelling is erg belangrijk en daar ligt ook steeds meer de nadruk op om cliënten optimale zorg te bieden. Dit betekent dat een zorgassistent ook goed moet samenwerken en communiceren met andere zorgmedewerkers en assistenten. Onder deze vaardigheid valt ook goed kunnen luisteren en doorvragen, zodat een duidelijk beeld verkregen wordt van de behoeften van een cliënt of patiënt. Op basis van dit overzicht kunnen gepaste acties ondernomen worden.
Welke ontwikkelingen zijn er binnen deze beroepsgroep?
1. Versnelde praktijkopleiding
Binnen de zorg gaan ontwikkelingen en veranderingen snel en dit heeft ook invloed op het beroep van een zorgassistent. Er is bijvoorbeeld een groot personeelstekort in de zorg, waardoor nieuwe, inventieve manieren van opleiden ontstaan. Zo heeft het Noorderpoort College en de Zorggroep Groningen samen een oplossing bedacht. Zij geven namelijk theorie- en praktijklessen om cursisten versneld op te leiden tot zorgassistent.
Deze cursus richt zich in eerste instantie vooral op het overbruggen van zomerperioden, waarin veel zorginstellingen kampen met een groot tekort aan personeel. Dit komt doordat veel zorgmedewerkers dan met vakantie gaan. Toch is de hoop dat deelnemende cursisten ook na deze periode actief blijven in de zorg, zodat continu voldoende personeel ingezet kan worden om cliënten en patiënten en zorgpersoneel te blijven ondersteunen.
2. Invloed van robots
Een andere belangrijke ontwikkeling is die van de robots. Ook dit kan hulp bieden bij het tekort aan personeel, aangezien robots voor allerlei taken geprogrammeerd kunnen worden. Aan de andere kant betekent dit ook dat een deel van het werk van zorgassistenten vervangbaar wordt. Toch zijn experts op dit gebied ervan overtuigd dat menselijke hulp onmisbaar blijft, aangezien robots niet adaptief genoeg zijn. Dit betekent dat ze zich onvoldoende aanpassen aan de behoeften en wensen van hun omgeving. Ook missen robots de menselijke interesse en warmte die zorgassistenten juist wel kunnen bieden en waar cliënten veel mentale steun in kunnen vinden.
Door de vele verbeterpunten wordt er hard gewerkt aan verbeterde robots. De focus ligt hierbij vooral op het verbeteren van de navigatie van robots door bepaalde parameters aan te passen en nauwkeuriger af te stellen. Daarnaast richten onderzoekers en ICT-deskundigen zich op het bevorderen van de sociale vaardigheden, waarin zij nog een lange weg te gaan hebben. Robots kunnen nog geen emoties herkennen en de ruimte niet lezen. Door de beperkte blik op de omgeving zijn menselijke assistenten nog altijd superieur. Immers kunnen zorgassistenten zowel fysiek als lichamelijk ondersteuning bieden, waarbij cliënten en patiënten in al hun behoeften worden voorzien.
Ben jij op zoek naar de ideale interim zorgassistent, freelance zorgassistent of zzp zorgassistent voor het opvullen van de gaatjes in jouw zorginstelling? Doe dan bij ons een aanvraag en wij maken een match. Of stuur je cv op als interim professional in de zorg en wij helpen jou snel aan de perfecte positie.