Zorgplanner | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Zorgplanners:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Zorgplanners.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
10 kenmerken van een zorgplanner
De continuïteit van zorgverlening is een belangrijk onderwerp bij zorginstellingen, wat betekent dat er altijd voldoende zorgpersoneel aanwezig moet zijn om de juiste zorg te kunnen verlenen. Er kan weleens iemand ziek worden, ontslag nemen of met zwangerschapsverlof gaan, waarbij er wel goede vervanging moet klaarstaan. Met al deze zorgen rondom de personeelsplanning houdt een zorgplanner zich bezig. Hij of zij zorgt ervoor dat alles in een zorginstelling zo optimaal mogelijk blijft draaien om altijd de juiste zorg te bieden. In dit artikel gaan we in op een aantal belangrijke kenmerken van een baan als planner in de zorg.
1. Verantwoordelijk voor de personeelsplanning
Het werk van een zorgplanner draait om het verzorgen van een functionerende personeelsplanning. Hij of zij is verantwoordelijk voor het inplannen van alle vaste en tijdelijke krachten op basis van hun aangegeven beschikbaarheid om de roosters rond te krijgen. Zo zijn er altijd voldoende zorgprofessionals op de werkvloer aanwezig om de werkzaamheden op te pakken. Bij het verzorgen van de personeelsplanning dient ook rekening gehouden te worden met de cao (collectieve arbeidsovereenkomst), contracturen en Arbeidstijdenwet (ATW) om aan alle wetten en regels te voldoen.
2. Slim werken en snel schakelen
Een goede planner werkt slim en snel met behulp van een handig planningsysteem. Een zorgplanner moet ook creatief omgaan met onverwachte situaties, zoals zieke uitzendkrachten of als er plotseling extra personeel nodig is. Voor dit soort situaties deinst een planner niet terug. Er wordt bijvoorbeeld veel gedaan aan poolmanagement, zodat er altijd vervanging beschikbaar is bij uitval van personeel. Het is een dynamische functie, waarbij het personeel ook met hun vragen geholpen wordt om een soepele manier van werken te realiseren.
3. Goede administratie verzorgen
Planners in de zorg werken overzichtelijk en verwerken veranderingen en uren snel in de daarvoor beschikbare systemen. Zodra deze uren zijn ingevoerd, krijgen medewerkers namelijk betaald. Daarom is het belangrijk dat de administratie altijd goed wordt bijgehouden. Door middel van een duidelijk overzicht is de planner ook op de hoogte van wie er beschikbaar is. Hij of zij kan zo de planning altijd goed rond krijgen. Het is tevens belangrijk dat er een goede band wordt opgebouwd, bijvoorbeeld door middel van een attent gebaar op iemands verjaardag of jubileum.
4. Informatiestromen bijhouden
Een planner moet goed op de hoogte zijn van de zorgsituatie. Hierover wordt onder andere informatie ingewonnen door intakegesprekken te voeren met patiënten en opname-informatie te bekijken. Daarnaast overlegt een planner in de zorg veel met collega's, medische specialisten en managers. Op basis van dit soort informatie kunnen de beste keuzes gemaakt worden wat betreft de planning.
5. Verbeteringen doorvoeren
Een zorgplanner leert een organisatie goed kennen en kan zo ook verbeterpunten in de planning herkennen en doorvoeren. Voorspellingen kunnen bijvoorbeeld geoptimaliseerd worden, waarnaast er gekeken kan worden naar de optimale invulling van de flexpool voor het inhuren van tijdelijke werknemers om de gaten op te vullen. Ook het basisrooster wordt dan vaak onder de loep genomen. Tevens kunnen planners helpen bij het trainen van bestaande planners en het inwerken van nieuwe planners in de zorg.
6. MBO- of HBO-werk- en -denkniveau
Voor deze functie is minimaal een MBO- of HBO-werk- en -denkniveau nodig, maar er is geen specifieke opleiding vereist om een planner in de zorg te worden. Een voorbeeld van een geschikte opleiding is de MBO-opleiding Personeelsplanner. Daarnaast wordt er bij deze baan gevraagd om kennis van en ervaring met Excel, omdat hier veelal de roosters mee in elkaar worden gezet. Overigens is het altijd mogelijk om nog extra bij te scholen om meer kennis te verkrijgen van specifieke software of de zorgbranche.
7. Verschillende zorggebieden
Een zorgplanner kan binnen verschillende zorggebieden actief zijn, namelijk:
- Intramurale zorg: Deze zorg is gericht op patiënten die onafgebroken in een instelling verblijven, zoals zorg in een verzorgingshuis of verpleeghuis.
- Thuiszorg: Dit wordt ook wel extramurale zorg genoemd en gaat over het leveren van zorg aan huis. Een planner moet de relevante wet- en regelgeving in de gaten houden, de flexpool efficiënt inzetten en diverse softwaresystemen bedienen.
- WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning): Via deze wet kan ondersteuning en hulp geregeld worden om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en deel te nemen aan de maatschappij. Ook hierbij is het belangrijk om van een goede planning voorzien te zijn om de juiste hulp te kunnen bieden.
8. Doorgroeimogelijkheden
Vanuit de functie van een planner in de zorg zijn er een aantal doorgroeimogelijkheden. Zo is het mogelijk om een senior planner te worden, waarvoor veel ervaring en kennis nodig is. In deze functie heeft iemand allerlei soorten roosters voorbij zien komen en hij of zij kan goed het grote plaatje in de gaten houden. Een senior planner overziet meestal ook de werkzaamheden van andere planners.
Daarnaast kan een planner doorstromen naar een rol als HR-adviseur. Dit is weggelegd voor iemand die goed kan communiceren en zich graag bezighoudt met functioneringsgesprekken en teamuitjes. Iemand in deze positie doet er alles aan om het werk voor collega's zo leuk mogelijk te maken. Tot slot is het voor een ervaren planner in de zorg mogelijk om administratief medewerker te worden. Hierbij wordt de agenda nauwkeurig beheerd en daarnaast houdt een administratief medewerker zich bezig met de salarisadministratie en facturering.
9. Creatief
Een belangrijke eigenschap van een zorgplanner is creativiteit, omdat hij of zij met lastige situaties te maken kan krijgen, zoals gaten in het rooster of onderbezetting. De planner moet dan out-of-the-box kunnen denken en problemen op een creatieve manier oplossen. Dit gaat gepaard met snel kunnen handelen en improviseren.
10. Sociaal
Daarnaast is een zorgplanner heel sociaal, waardoor collega's zonder twijfel bij de planner aankloppen voor vragen over personeelszaken. Planners voeren graag gesprekken en willen werknemers zo goed mogelijk helpen met dilemma's en problemen.
Ben jij op zoek naar een interim zorgplanner, freelance zorgplanner of zzp zorgplanner die de gaten in het rooster gemakkelijk opvult? Doe bij ons een aanvraag en wij maken voor jou de perfecte match. Of ben jij juist een ervaren zelfstandige planner in de zorg? Stuur je cv naar ons op en wij gaan gelijk voor je aan de slag.