• darkblurbg

Zoekt u een ZZP docent Wiskunde?

Kies uit zeer ervaren en direct beschikbare ZZP docenten Wiskunde:

  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare ZZP docenten Wiskunde voorgesteld
  • Ook ZZP docenten Nederlands, Spaans, Frans, Natuurkunde, Scheikunde, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Informatica en nog veel meer, beschikbaar
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Ik zoek een ZZP docent Wiskunde       Ik ben een ZZP docent Wiskunde


Persoonlijke ontwikkeling Docent Wiskunde

Wil je meer inzicht in jezelf?

Wil jij jezelf en anderen beter leren begrijpen? Wil jij betere resultaten op het werk en in jouw dagelijks leven? Wil jij succesvoller zijn? Krijg meer inzicht in jouw persoonlijkheidsprofiel. Meer informatie.

Ik wil meer informatie over assessments


1. Wat houdt het vak van een docent wiskunde in?

Wanneer je wiskunde docent bent, kun je in verschillende onderwijsinstellingen anderen iets bijbrengen over het vak wiskunde. Je begeleidt leerlingen bij de disciplines van het vak, zoals algebra, kansberekeningen, meetkunde en statistiek. Ook kun je je hierbij bezighouden met onderzoek doen naar hogere wiskunde. Op deze manier draag jij bij aan het educatieve vermogen van anderen in de universele taal van wiskunde.

Je hebt een aantal taken die jij dagelijks moet verrichten als wiskunde docent, waarnaast er verschillende soorten docenten wiskunde en verschillende soorten wiskunde zijn. Tevens zijn er een aantal eigenschappen die jij in deze positie moet bezitten. Hier kom je allemaal achter in dit artikel.

2. Wat zijn de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van een docent wiskunde?

Een docent in de wiskunde brengt leerlingen specifiek elementaire rekenvaardigheden bij, waarbij abstracte, praktische en toegepaste wiskunde aanbod komen in aanvulling op probleemoplossende strategieën in dit vakgebied. Er komen allerlei disciplines binnen de wiskunde naar voren, zoals algebra en kansberekeningen, maar ook meetkunde en statistiek. Daarnaast zijn er posities waarbij je ook onderzoek doet naar colleges geven in de hogere wiskunde.

De nadruk ligt binnen de wiskunde niet op het vergaren van kennis, maar meer op het correct toepassen van universele theorieën en vaardigheden. Het is belangrijk dat leerlingen de stof goed begrijpen en zo ook juist kunnen toepassen, waarvoor een heldere uitleg en veel oefening vereist zijn. Het is daarom belangrijk dat een docent wiskunde hier uitgebreide begeleiding bij geeft.

Als docent in de wiskunde kun je goed wiskundige tabellen en allerlei soorten strategieën uitleggen en leerlingen kunnen altijd bij jou terecht met hun vragen en problemen. De volgende algemene takenlijst kun je verwachten wanneer je wiskunde docent wilt worden:

  • Lessen voorbereiden. Allereerst dien je lessen goed voor te bereiden door middel van een lesplan. Zo geef je structuur aan je lessen en ben je ervan verzekerd dat de verplichte lesstof ook daadwerkelijk behandeld wordt. Tegelijkertijd maak je de lessen zo interessant voor je leerlingen.
  • Toetsen maken en nakijken. Je kunt controleren of je leerlingen de stof echt begrepen hebben door toetsen af te nemen. Deze maak je zelf of in samenspraak met je collega's. Overigens dien je vaak ook te surveilleren bij toetsen en je moet ze na afloop nakijken. Aan de hand van het nakijkwerk kom je erachter wie er nog extra aandacht nodig heeft en wat de leerlingen moeilijk vinden.
  • Leerlingen begeleiding geven. Vervolgens is het belangrijk dat leerlingen altijd naar je toe kunnen komen met problemen en vragen en je bouwt vaak een persoonlijke band op.
  • Overleggen en vergaderen. Buiten het lesgeven om heb je intensief contact met de andere docenten en je woont vergaderingen bij, wisselt ideeën uit en bespreekt lesmethodes met elkaar. Daarnaast wordt de voortgang tijdens zulk soort vergaderingen besproken.
  • Oudergesprekken voeren. Tot slot moet er ook gepraat worden met de ouders van de leerlingen om hen op de hoogte te stellen van de voortgang van hun kind. Tegelijkertijd kun je zo informatie krijgen over de situatie van een leerling, waardoor je passende begeleiding kunt bieden.

3. Welke verschillende soorten wiskunde zijn er?

Je kunt verschillende soorten wiskunde onderscheiden, welke in het voortgezet onderwijs aangeduid worden met een letter. Er zijn vier soorten:

Wiskunde A

Wiskunde A is een ondersteunende wiskunde voor andere vakken die gegeven worden op middelbare scholen, waaronder biologie, economie en natuurkunde. Het vak legt de nadruk op onderzoeksvaardigheden en de interpretatie, ordening en verzameling van gegevens. Voorbeelden van onderdelen die hierbij aan bod kunnen komen zijn grafieken, kansberekening en statistiek.

Wiskunde B

Dit type wiskunde draait juist meer om de zuivere wiskunde en focust zodoende meer op abstracte opgaven en theorieën. Binnen wiskunde B is niet alleen het antwoord belangrijk, maar ook de manier waarop je aan een antwoord komt. Je kunt hierbij te maken krijgen met begrippen zoals afgeleide functies, algebra, differentiëren en meetkunde.

Wiskunde C

Op het gebied van inhoud lijkt wiskunde C veel op wiskunde A. Echter, het grootste verschil tussen beide soorten wiskunde is dat wiskunde C bedoeld is voor leerlingen met een profiel in de richting van maatschappij. Zo doen zij immers toch nog voldoende kennis van wiskunde op, zonder dat ze zich heel diep in het vak hoeven te verdiepen.

Wiskunde D

Tot slot is er nog wiskunde D, wat weer een aanvulling op en verrijking van wiskunde B is qua inhoud. Bij dit type wiskunde komt kansberekening en statistiek aan bod, waarnaast onderwerpen uit de wiskunde B in een diepere mate behandeld worden.

4. Welke verschillende soorten docenten wiskunde zijn er?

Docent wiskunde kun je zijn op verschillende niveaus, waarvan er twee grove categorieën zijn aan docenten in het voortgezet onderwijs:

  • Tweedegraads docent in de wiskunde. Met deze onderwijsbevoegdheid mag je in het voortgezet onderwijs lesgeven op het VMBO, waarnaast je in het beroepsonderwijs, praktijkonderwijs en volwassenenonderwijs les mag geven. Je kunt deze bevoegdheid krijgen door een lerarenopleiding te volgen aan een hogeschool.
  • Eerstegraads docent in de wiskunde. Wanneer je wiskundeleraar bent met een eerstegraads bevoegdheid mag je aan dezelfde groepen lesgeven als iemand met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid dat mag. In aanvulling hierop mag je ook bovenbouwklassen op de HAVO en VWO lesgeven. Je kunt eerstegraads wiskunde docent worden met een opleiding aan een hogeschool of een universiteit.

Je kunt ook wiskunde docent worden op een hogeschool, waarbij je vaak breed wordt ingezet binnen een bepaalde opleiding of faculteit. Je kunt hierbij praktijklessen geven aan studenten van allerlei soorten jaren, maar kunt ook begeleiden bij afstudeer- en/of stageprojecten. Ook kun je lid worden van allerlei soorten commissies. Er zijn tevens verschillende opleidingen waar je actief kunt zijn, zoals in de ICT of techniek.

Tot slot is het mogelijk om in wiskunde les te geven aan de universiteit. Ook hierbij kun je bij verschillende opleidingen actief zijn, maar er zijn meer vereisten wanneer je in een positie met deze titel wilt werken.

5. Vast of tijdelijk

Je kunt vast als docent wiskunde op een school gaan werken, maar je kunt je ook flexibel opstellen en een tijdelijk dienstverband aangaan. Zo kun je als interim docent wiskunde, freelance docent wiskunde of zzp docent wiskunde bij diverse instellingen werken voor een tijdelijk periode. Hierdoor doe je veel verschillende kennis en ervaring op, wat je weer kunt gebruiken in nieuwe situaties.

6. Wat zijn belangrijke eigenschappen van een ervaren docent wiskunde?

Als wiskunde docent moet je uiteraard didactisch erg sterk zijn, waarnaast je uitstekend kunt omgaan met cijfers en tabellen. Al deze wiskundige informatie kun je ook goed overbrengen op jouw leerlingen, waardoor zij de stof ook echt begrijpen en kunnen toepassen. Daarnaast zijn er drie algemene eigenschappen die voor wiskundeleraren erg belangrijk zijn:

A. Inhoudelijke kennis

Ten eerste moet je de stof zelf goed begrijpen om het ook goed aan anderen uit te kunnen leggen. Alleen op deze manier kun jij een volledige, begrijpelijke uitleg geven.

B. Leiderschap

Vervolgens sta jij vol zelfvertrouwen voor jouw leerlingen, zodat jouw leerlingen jou te allen tijden goed kunnen volgen en respect voor je hebben. Met een natuurlijke uitstraling kun je alle ogen op je gericht krijgen.

C. Pedagogische kennis

Je moet ook goed weten hoe je een veilige leeromgeving voor je leerlingen kunt creëren, waardoor ze goed kunnen leren en niet bang zijn om vragen te stellen. Ze moeten zich altijd welkom en gestimuleerd voelen.