Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

ZZP projectleider

  • Home
  • ZZP projectleider

ZZP projectleider | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare ZZP projectleiders:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare ZZP projectleiders
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

De 9 kenmerken van een goede ZZP projectleider

Niet iedereen is geschikt om een goede projectleider te worden. Natuurlijk speelt ervaring binnen een bepaalde functie, binnen een bepaalde branche of in het betreffende bedrijf een rol, maar er zijn veel meer eigenschappen die een ZZP projectmanager absoluut moet hebben.

1. Het overzicht houden

Het is in veel beroepen belangrijk om overzicht te houden, maar in een rol als zelfstandig projectleider is dat zelfs een keiharde must. Je kan je als projectmanager niet met alles bezig houden dat er in een project speelt. Dus is het belangrijk om te kunnen focussen op hoofdlijnen. Daar wordt zowel de directeur als de klant het meest blij van. Details moet je over kunnen laten aan je projectmedewerkers.

2. De juiste mensen om je heen verzamelen

Omdat je dus niet alles zelf kunt doen, gaat het er ook om dat je de juiste mensen om je heen hebt. Mensen die weten wat er van hen wordt gevraagd, die je niet nog eens hun taken en verantwoordelijkheden hoeft uit te leggen. Want hoe meer je als ZZP projectleider aan jouw medewerkers kunt overlaten, hoe minder je zelf hoeft te doen. De kwaliteit om te kunnen delegeren (en dus los te laten en vertrouwen te hebben in anderen) is dus een hele belangrijke in deze rol. Niet om jezelf werk te besparen, wel om je te richten op dat wat het allerbelangrijkste is: de voortgang van jouw project bewaken, zorgen voor een goede oplevering en een tevreden eindklant.

Lang niet altijd heb je als ingehuurde projectleider iets te zeggen over welke mensen op jouw project gaan meedraaien. Vaak is dat al van tevoren bepaald, ook afhankelijk van welke collega op welk moment beschikbaar is. Maar je mag natuurlijk wel eisen stellen. Word je gevraagd voor een bepaalde rol als ZZP projectmanager, dan kan je natuurlijk zelf ook vragen stellen. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe het huidige projectteam er uitziet en, als het project al loopt, wat de plussen en minnen tot nu toe zijn. Wat gaat er wel en niet goed op jouw toekomstige project?

3. Klantgericht werken, maar ook nee durven zeggen

Ook in de projectenwereld is de klant koning, maar daar is wel een grens aan. Intermediair, het work-life platform voor hoogopgeleiden, heeft het ook over durf. Je zegt immers als ZZP projectleider graag ja tegen een project, maar doe je dat net zo enthousiast als je vindt dat de klant onrealistische eisen stelt? Durf die aan de voorkant bespreekbaar te maken: je klant zal dat wellicht wat lastig vinden maar absoluut waarderen. En alles is beter dan er gaandeweg het project achter komen dat inderdaad niet alle eisen haalbaar zijn. Nog erger is pas aan de achterkant, na afloop van het project, klagen bij de klant. We geven je de 100% zekerheid dat geen enkele klant daar blij mee is.

Een goed voorbeeld van nee durven zeggen is Ballast Nedam, dat bekend heeft gemaakt dat men stopt met grote, complexe projecten die te grote risico’s opleveren (bron: Cobouw). Men laat dus bewust omzet en mogelijke winst liggen, maar verlaagt ook fors het risico op grote problemen en verliesgevende projecten.

4. Durf te vertragen

Waarschijnlijk sta jij als ZZP projectmanager te popelen om te beginnen, net als de rest van jouw team. Maar ga niet te snel van start. Beleg een kick-off meeting nog voordat de eerste spade de grond in gaat. Dat voorkomt onduidelijkheden bij jouw medewerkers (de mensen die het project daadwerkelijk uitvoeren) en zorgt ervoor dat alle projectneuzen dezelfde kant op wijzen. En het is beter om iets meer tijd in de voorbereiding te steken dan te vroeg beginnen en tegen problemen aanlopen omdat je niet goed voorbereid was.

5. Plan strak maar realistisch

Zeker als de klant dat vraagt of als om een andere reden een project zo snel mogelijk moet worden opgeleverd maak je graag een strakke planning. Maar blijf wel realistisch. Jouw mensen kunnen vast met druk omgaan, maar het wordt een ander verhaal als al snel duidelijk is dat de lat te hoog ligt. Het zou zonde zijn als bij de eerste de beste kleine tegenvaller het project al vertraging oploopt. Vergelijk ook elke dag de voortgang van jouw project met die planning en laat je dagelijks bijpraten over delen van jouw project waar jij niet dagelijks concreet zicht op hebt. Dat voorkomt dat je te laat in de gaten hebt dat er iets misgaat en bijsturen alleen maar lastiger wordt.

6. Wees voorbereid op tegenvallers

We noemden ze al, maar je moet je voorbereiden op tegenvallers. Er zijn immers maar weinig projecten die van A tot Z probleem- en rimpelloos verlopen. Je kunt je uiteraard niet voorbereiden op een tegenvaller die je nog niet kent, maar flexibiliteit is een eigenschap die jou en jouw project hier wel doorheen leidt. Vergeet ook niet dat jij als ZZP projectleider een voorbeeldfunctie hebt: je zal zien dat jouw medewerkers ook in een goede wending of afloop vertrouwen als jij dat uitstraalt. Let op: flexibiliteit is dus een belangrijk kenmerk van elke ZZP projectmanager, maar dat wel onder één voorwaarde. Een projectleider mag nooit het einddoel uit het oog verliezen. Flexibel zijn staat dus niet gelijk aan (te) soepel zijn. Indien nodig moet een projectmanager dan ook zijn mensen hard op de feiten drukken, herhalen welke afspraken we ook alweer hadden gemaakt en zorgen voor grote tevredenheid bij de eindklant.

7. Houd de drive overeind

Die tegenvallers zijn ook een test voor het hele projectteam. Op dat moment wordt ook duidelijk wie zijn motivatie verliest en het kopje laat hangen. Dat gaat dus zeker ook ten koste van de concentratie én heeft invloed op collega’s. Er zijn ook medewerkers die koste wat kost doorgaan met wat was afgesproken, zelfs als zich een bijna-ramp heeft voltrokken. De ZZP projectleider is degene die hier tussendoor laveert en de boel bij elkaar houdt. Hij motiveert en inspireert de een, en trapt waar nodig even op de rem bij de ander. Het kan ook een keuze zijn van de organisatie om alle projectmedewerkers een cursus effectief projectmanagement te laten volgen. Een goed voorbeeld is PRINCE2. Het zorgt ervoor dat iedereen exact volgens dezelfde methode naar dit project kijkt. En dat kan alleen maar ten goede komen van een voortvarende projectaanpak.

8. Hak een groot project in stukken

Kleine projecten zijn makkelijk te behappen en te begeleiden, ook door een minder ervaren ZZP projectleider. Maar hoe groter een project is, hoe groter ook de kans dat hij (en daarmee mogelijk ook andere projectmedewerkers) het niet helemaal meer in de hand kan houden. Bij een heel groot project is het dan ook verstandig om dit in kleinere stukken te knippen. Zo krijg je dus een serie deelprojecten met een aparte planning en ook hun eigen einddoel. Deze subprojecten kunnen dus achtereenvolgens worden aangepakt, maar ook niet parallel in de tijd lopen. Een extra reden om ook de planning van alle deelprojecten strak in de gaten te houden.

9. Zoek geen speld in een hooiberg

Er wordt dus veel gevraagd van de ZZP projectleider van nu, maar dat wil niet zeggen dat deze vakmensen dun zijn gezaaid. Ben jij op zoek naar een sterke ZZP projectmanager die hoog scoort op bovengenoemde kenmerken? Bureau Ad Interim is een interim bemiddelingsbureau voor freelancers en zzp-professionals in verschillende branches en sectoren door heel Nederland. Door haar grote netwerk biedt Ad Interim een grote kans op het vinden van de kandidaat die exact past in het functieprofiel ZZP projectleider van jouw organisatie.