Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

ZZP projectmanager

  • Home
  • ZZP projectmanager

ZZP projectmanager

Kies uit zeer ervaren en beschikbare ZZP projectmanagers:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare ZZP projectmanagers
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

8 Zaken waar je op moet letten als ZZP projectmanager

ZZP-er zijn heeft zo zijn voordelen: je bent je eigen baas, flexibel kunnen werken, in een eigen ruimte werken waar alles, van de positie van je bureau tot de kamertemperatuur en de verlichting, precies is zoals jij het wilt. Maar wat we vaak over het hoofd zien, zijn de immense uitdagingen die het met zich meebrengt om er alleen voor te gaan, vooral als ZZP projectmanager.

ZZP project managers overzien doorgaans alle stadia van een project van begin tot eind. Zij zorgen ervoor dat elke levering voldoet aan de eisen van de klant door het ontwikkelen van strategieën, tijdlijnen en taken voor het voltooien van kwaliteitsopdrachten op tijd en binnen hun budget. Aangezien je veel projecten tegelijk overziet voor verschillende klanten, is het belangrijk om een duidelijk en georganiseerd plan op te stellen om ervoor te zorgen dat je productief blijft en dit terwijl je vaak genoeg op afstand werkt.

En werk vinden is nog maar het begin. Er zijn veel verschillende soorten projectmanagers. Hoeveel verdienen project managers? Hoeveel verdient een IT-projectmanager? Of, voor een meer specifieke rol, hoeveel verdient een bouwprojectmanager? Er zijn nog zoveel andere factoren om rekening mee te houden: de eb en vloed van het inkomen, het beheren van meerdere deadlines die niet met elkaar overeenkomen, en een fout maken betekent dat je het volledig aan jezelf te wijten hebt. Jij alleen bent verantwoordelijk. Dat kan zowel beangstigend als bevrijdend zijn.

Als je erover nadenkt om je in een leven als ZZP projectmanager te storten, zijn hier 8 zaken waar je zeker op moet letten als je succesvol wil zijn.

1. Hou je vaardigheden scherp

Zelfs als je al jaren in dezelfde sector werkzaam bent, wil je nu op je eigen voorwaarden weer aan de slag. Het probleem is dat de snelle technologische vooruitgang, veranderingen in de bedrijfsstructuur en nieuwe managementbenaderingen het een constante strijd maken om bij de les te blijven.

Op de hoogte blijven van nieuwe ideeën (en denkwijzen) is absoluut cruciaal. Dit betekent niet dat je elke ochtend een stapel academische tijdschriften moet lezen; het kan zo simpel zijn als het lezen van projectmanagement blogs of je inschrijven voor een leiderschaps- en management cursus. Voortdurend bijleren (en up-to-date certificaten behalen) is wat je zal onderscheiden als een vooruitdenkende, innovatieve professional - precies de eigenschappen die bedrijven zoeken bij projectmanagement adviesbureaus.

2. Maak je naam bekend

Een ZZP professional met minimale ervaring en beperkte connecties zal waarschijnlijk niet de eerste kandidaat zijn in de ogen van een werkgever. Dit betekent niet dat je de hoop moet opgeven! Hoewel het altijd beter is om als ZZP-er te beginnen als een gevestigde professional, zijn er andere manieren om je te onderscheiden van de massa.

Breid je netwerk uit door conferenties bij te wonen, contact te leggen met marktleiders op sociale media en je aan te sluiten bij gevestigde online projectmanagement communities. Promoot je naam en werk online, en het allerbelangrijkste, neem altijd een zelfverzekerde houding aan - zelfs als je je niet zo voelt. De kans is groot dat iemand je sociale content zal reposten, je LinkedIn-verzoek zal worden geaccepteerd en dat telefoontje je op het juiste spoor naar die nieuwe baan kan zetten.

3. Werk aan je portfolio

Dat gezegd hebbende, als je geen werk hebt om je beweringen te staven, word je misschien niet serieus genomen als ZZP projectmanager. Op dit gebied is het absoluut noodzakelijk dat je aantoonbare ervaring hebt in: het leiden van zowel korte- als langetermijnprojecten, risico- en crisis punten, teammanagement, en effectieve communicatievaardigheden.

Dit is waarom case studies, persoonlijke referenties, en harde gegevens je beste vrienden zijn. Of je nu een jaar of tien jaar in de sector werkt, je moet je persoonlijke portfolio aanvullen vanaf het moment dat je wordt aangenomen voor een nieuwe baan, en hiermee doorgaan totdat je de deur uitloopt.

4. Bepaal werktijden op afstand

Het is onvermijdelijk dat je als ZZP-er lange periodes op afstand moet werken; het hoort er nu eenmaal bij, en werken op afstand heeft zo zijn eigen uitdagingen. Stel vanaf het begin duidelijke, consistente werktijden vast om jezelf stressvolle sessies tot laat in de nacht te besparen.

Elke ervaren ZZP projectmanager zal je vertellen dat vertragingen waarschijnlijk zijn, problemen nog waarschijnlijker, en fouten maken onvermijdelijk is. Als je jezelf te gronde richt door lange uren te maken, maak je niet alleen de kans op deze obstakels groter, maar verminder je ook je vermogen om een situatie behendig aan te pakken als het moment daar is. Zorg ervoor dat je de uren die je werkt bijhoudt en vergelijkt met de gemiddelde factureerbare uren voor consultants in jouw vakgebied - en wanneer het project te groot wordt, communiceer dan hierover met je contactpersoon.

5. Houd de communicatie duidelijk

Goede communicatie is het beste gereedschap dat een ZZP projectmanager heeft. Het is een must om een open dialoog te onderhouden met belanghebbenden over alle aspecten van een project. Van een dagelijkse afsluitende e-mail tot een wekelijkse status update meeting bespaart je later kopzorgen, en toont je vertrouwen en betrouwbaarheid als ZZP professional.

Een extra tip: wees openhartig in het delen van je uitdagingen en tegenslagen. Het zal je successen des te groter maken in de ogen van je opdrachtgevers.

6. Begrijp met wie je samenwerkt

De enige manier om te begrijpen wat een project moet opleveren, is een duidelijk begrip te hebben van de doelstellingen en principes van de organisatie. (Het is ook van zeer groot belang om te weten of het project past bij jouw vaardigheden en freelance portfolio). Dit betekent dat je in staat moet zijn om te bepalen of hun behoeften overeenkomen met jouw eigen professionele ambities en waarden. Een goede werkrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en begrip, en freelancen is niet anders. Als je je klant niet goed begrijpt, werkt dat in je nadeel al voordat je begint.

7. Gebruik hulpmiddelen voor projectbeheer

Er zijn veel tools beschikbaar waarmee je projecten kunt inventariseren en de voortgang ervan kunt volgen. Met sommige kun je ook je klanten toevoegen, zodat zij je voortgang kunnen bekijken en beter begrijpen aan welke taak je werkt en wanneer je die zou kunnen opleveren. Je kunt ook tools vinden die verschillende rapporten en statistieken over je projecten delen, zoals dashboards, data-tracking of grafieken. Deze hulpmiddelen helpen je ook belangrijke bestanden of bronnen op te slaan die je nodig hebt om taken productief te voltooien.

8. Verbeter je vaardigheden en kennis van de sector

Probeer regelmatig je vaardigheden en kennis te verbeteren door branche conferenties bij te wonen, trainingen te volgen of nieuwe software systemen te leren kennen. Dit laat klanten zien dat je toegewijd bent aan het verbeteren van je vaardigheden en capaciteiten. Overweeg om regelmatig artikelen te lezen om op de hoogte te blijven van nieuwe trends die je kunt toepassen op toekomstige projecten. Je kunt deze nieuwe kennis ook laten zien in wervingsmateriaal en tijdens sollicitaties om jezelf als een de juiste toepassing voor potentiële klanten te presenteren en om je te onderscheiden van andere ZZP project management kandidaten.


Bereid jezelf voor op je succes als ZZP projectmanager

Het kan gemakkelijk zijn voor ZZP projectmanagers om te bezwijken onder de druk van het werken op afstand, vooral wanneer de rol zo nauw verbonden is met teamwork en communicatie. Maar met deze stappen om een ZZP projectmanager te worden en een project management bedrijf te starten, kun je jezelf uitrusten om een vliegende start te maken en een succesvolle consulting carrière op te bouwen die je op plaatsen zal brengen waar je nooit had gedacht te komen.