Voor zelfstandigen, zoals interim, freelance en zzp professionals, zijn er allerlei verzekeringen beschikbaar om risico's als ondernemer te verzekeren.
Voor zelfstandigen, zoals interim, freelance en zzp professionals, zijn er allerlei verzekeringen beschikbaar om risico's als ondernemer te verzekeren. Hierdoor kun je hoge kosten voorkomen wanneer er plotseling iets gebeurt. Weinig verzekeringen zijn verplicht voor zelfstandig ondernemers, maar dit hangt af van het beroep dat je beoefent. Welke verzekeringen zijn belangrijk voor zelfstandigen en ken jij ze al?
Als je aan de slag gaat als freelancer, zzp'er of interim professional is het belangrijk om na te denken over bescherming. Door risico's te verzekeren, kun je jezelf beschermen op juridisch gebied, maar ook op het gebied van je eigen gezondheid en zorg, en sta je steviger in je schoenen als ondernemer. Immers ben je als zelfstandige professional zelf verantwoordelijk voor jouw onderneming en de resultaten, en er is vaak niet iemand die jouw werkzaamheden kan overnemen als jij dat zelf niet kunt.
Er zijn allerlei soorten risico's bij het zelfstandig ondernemerschap. Een klant kan je bijvoorbeeld aanklagen vanwege geleden verliezen, waar een rechtszaak uit kan komen. Hierbij is er ook een risico op persoonlijke aansprakelijkheid, wat grote gevolgen kan hebben. Daarnaast is er een risico op langdurige ziekte, waardoor je veel inkomen kunt mislopen. Zo zijn er nog meer risico's waar zelfstandigen mee te maken krijgen die door middel van bepaalde verzekeringen gedekt kunnen worden.
Net zoals alle andere inwoners van Nederland zijn zelfstandigen verplicht om een zorgverzekering te hebben en een WA-verzekering indien je een auto hebt. Verder wordt vanaf 1 januari 2027 de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verplicht voor zelfstandig ondernemers, waardoor zij minder financiële risico's lopen bij langdurige uitval. Daarnaast kunnen opdrachtgevers soms verlangen dat je bepaalde verzekeringen hebt en er zijn beroepsafhankelijke risico's waarvoor sommige verzekeringen van pas komen en zelfs verplicht zijn.
Voor veel beroepen die je beoefent als freelance, zzp of interim professional ben je niet verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Toch zijn er beroepen waar sommige verzekeringen belangrijker zijn dan bij andere beroepen. Als je werkt in de zorg is het bijvoorbeeld verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, die je beschermt tegen schade aan patiënten of organisaties door fouten. In deze sector wordt er vaak ook gekozen voor een rechtsbijstandverzekering, waardoor de kosten van het inschakelen van juridische hulp gedekt zijn. Ten slotte komt een inventarisverzekering van pas, waarmee schade aan spullen voor zakelijk gebruik gedekt is.
Wat zijn nou precies belangrijke verzekeringen voor zelfstandigen om ondernemingsrisico's te verkleinen en ken jij ze al? De volgende negen verzekeringen kunnen van pas komen als jij besluit een onderneming te starten.
Allereerst kun je een AVB afsluiten, waarmee je schade dekt aan personen of spullen van anderen. Dit gaat dus om letselschade en schade aan spullen, zoals het per ongeluk omstoten van een glas water over de laptop van een klant of een klant die uitglijdt over jouw net gedweilde vloer. Ongelukken zitten in een klein hoekje, maar de schade kan wel flink oplopen. Daarom is een AVB een handige verzekering om af te sluiten.
Hieraan verbonden is de BAV, die voor sommige beroepen van pas komt. De verzekering dekt schade door adviesfouten en is met name gericht op financiële schade. Een belastingadviseur kan bijvoorbeeld een fout maken tijdens het doen van iemands belastingaangifte en een IT'er kan fouten maken bij de lancering van een website, waardoor vertragingen kunnen ontstaan. Overigens kun je dit risico ook verkleinen door iets over verantwoordelijkheden van een opdrachtgever op te nemen in je algemene voorwaarden.
De AOV is voor veel ondernemers een bekende verzekering en verzorgt een uitkering als je door een ongeval of ziekte tijdelijk of blijvend niet kunt werken. Afhankelijk van de voorwaarden krijg je dan een bedrag uitgekeerd als je gezondheid je werkzaamheden in de weg staat. Het is goed om veel aandacht te geven aan de voorwaarden en afwegingen te maken over de kosten, omdat dit flink kan oplopen. Er zijn ook alternatieven, zoals crowdsurance, schenkkringen en broodfondsen.
Zoals al kort uitgelegd, kun je met een rechtsbijstandverzekering kosteloos juridische hulp krijgen voor zakelijke conflicten met opdrachtgevers of huurbazen van zakelijke panden. Je kunt ook zelf een jurist of advocaat inschakelen, maar hier kunnen hoge kosten bij komen.
Een inventarisverzekering verzekert jouw zakelijke inboedel, zoals computers, kantoormeubelen en andere apparaten die je voor je werk gebruikt. Bij schade of diefstal van deze producten kun je een vergoeding krijgen.
Als je jouw auto gebruikt om te reizen naar je kantoor of opdrachtgever is een normale autoverzekering meestal voldoende. Echter, indien je je auto alleen zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld voor het vervoeren van goederen of om op klantbezoek te gaan, kan een zakelijke autoverzekering wel van pas komen. In sommige gevallen is het zelfs verplicht.
Voor werkzaamheden bij grote bouwprojecten is er de CAR-verzekering, wat staat voor "construction all risk". Hiermee is materiële schade die ontstaat tijdens bouw-, verbouw- en montagewerkzaamheden gedekt. Deze schade valt namelijk niet onder een AVB.
Cybersecurity is tegenwoordig erg belangrijk en als je veel werkt met gevoelige informatie of klantgegevens kun je een cyberriskverzekering overwegen, zeker bij een verhoogd risico op datagijzeling en hacking. Met deze verzekering heb je meer controle over de gegevens waar je mee werkt en waarborg je de AVG-wet.
Als laatste ben je met deze verzekering verzekerd tijdens zakelijke reizen. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding krijgen als je naar het ziekenhuis moet in het buitenland door een ongeval of ziekte tijdens een zakenreis. Hetzelfde geldt voor eerder moeten terugreizen door omstandigheden, waardoor je een duur ticket moet kopen. Dit komt van pas als je vaak naar het buitenland moet voor je werk.
Ben jij een zelfstandige of juist een opdrachtgever en op zoek naar de ideale match? Bij Bureau Ad Interim staan we voor je klaar. Hiervoor hoef je alleen maar een aanvraag te doen en wij helpen je snel verder.